Voedselverspilling

In 4 stappen minder voedselverspilling

Oud brood, restjes van het avondeten, groente of vlees wat twijfelachtig lang ligt en fruit wat overrijp is… Veel etenswaren worden onnodig weggegooid. Herkenbaar? Ga dan samen met LOCK&LOCK de strijd aan om voedselverspilling te voorkomen!

In 4 eenvoudige stappen minder voedsel verspillen!

STAP 1: GESTRUCTUREERD BOODSCHAPPEN DOEN

Voedselverspilling tegengaan begint al bij de boodschappen. Check voordat je boodschappen wil doen de koelkast en voorraadkasten. Wat heb je nog liggen en wat moet op?

Controleer de houdbaarheidsdata. Kijk, ruik en proef bij producten met een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT). Ziet het er nog vers uit? Ruikt en smaakt het nog goed? Dan is het nog prima te gebruiken! Producten met een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) zijn te gebruiken tot en met de datum die op de verpakking staat. De aangegeven datum is de laatste dag waarop je het veilig kan gebruiken of invriezen. Na het invriezen, blijft het wat langer houdbaar. Let wel op dat je het niet te lang in de vriezer laat liggen en gebruik het alsnog zo snel mogelijk.

Oud brood, slap geworden groenten of overrijp fruit kan je vaak nog gebruiken. Maak van het oude brood wentelteefjes of rooster het en maak croutons voor in de soep of salade. Groenten en fruit kan je vaak nog verwerken in een smoothie. Controleer natuurlijk wel eerst op schimmel en rotte plekken.

Maak op basis van je rondje door de keuken een planning. Bedenk gerechten bij de gevonden etenswaren en plan deze in voor de rest van de week. Met deze planning kan je een boodschappenlijstje maken. Het grote voordeel van een lijstje is dat je geen overbodige producten meeneemt naar huis. Natuurlijk kan je best een keer afwijken (want zeg eerlijk, die pizza’s liggen soms zomaar ineens in je winkelwagen). Houd er alleen rekening mee dat je uiteindelijk óók de meegenomen groenten gebruikt en niet moet weggooien.

STAP 2: MEALPREPPEN

Als alles in huis is gehaald, kan je beginnen met mealpreppen. Door alles vooraf voor te bereiden, kan je de rest van de week snel aan tafel en genieten van de rest van de avond!

Pak bijvoorbeeld de zondagmiddag om de groenten te snijden en het vlees te marineren voor de rest van de week. Je kan eventueel vast enkele gerechten klaarmaken en bewaren in de koelkast of vriezer. Belangrijk is wel om al het bereide eten te bewaren in luchtdichte vershoudbakjes. Bestel de 100% lucht- en waterdichte vershoudbakjes van LOCK&LOCK met 10% korting!


Na het mealpreppen zie je gelijk wat er overblijft. Heb je bijvoorbeeld nog champignons, een stukje courgette of ui over? Verwerk het in een omelet! Komkommer, andijvie of boerenkool kunnen in een smoothie. Bleekselderij en wortels kan je meenemen als gezonde snack. Lekker met een yoghurtdipje!

STAP 3: RESTJES GEBRUIKEN

Heb je toch iets te veel gekookt? Mogelijk is het nog genoeg voor de lunch. Als dat niet voldoende is, bewaar het restje in een LOCK&LOCK vershoudbakje in de koelkast of vriezer. Houd aan het eind van de week een Kliekjesdag om alle restjes op te maken. Haal alles uit de koelkast en vriezer en maak een feestelijke maal van verschillende gerechtjes. Is het niet voldoende voor iedereen? Maak er bijvoorbeeld een salade en stokbrood met kruidenboter bij. Genieten!

STAP 4: RECYCLEN

Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat je toch nog iets overhoudt wat je echt niet meer kan gebruiken. Zit er een kinderboerderij in de buurt? Vraag na of je het aan de dieren mag geven! Gelijk een leuk uitje en een lekkernij voor de dieren. Als de dieren het niet mogen hebben, kan je ook een eigen composthoop maken. De milieustraat legt je uit hoe dat werkt! Lukt dit niet bij jou thuis? Dan is er natuurlijk altijd nog de GFT-bak, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Nog meer tips om voedselverspilling tegen te gaan!

Wist je dat wij verschillende blogs hebben over het bewaren en invriezen van diverse etenswaren? Neem eens een kijkje op onze blogpagina voor tips en inspiratie!