Eten invriezen

Eten invriezen: onze tips en tricks

Eten invriezen in diepvriesbakjes, de uitkomst voor iedereen! Kook je voor een gezin met kinderen? Dan is het fijn om in het weekend al een aantal dingen voor te bereiden en in te vriezen. Als student kook je vaak alleen voor jezelf, maar telkens porties koken voor 1 persoon is een stuk duurder en tijdrovender dan wanneer je grotere porties kookt. Bewaar de porties in de vriezer en je hoeft niet meer naar de ongezonde diepvriespizza te grijpen. Allemaal heel makkelijk, maar kennen we de regeltjes eigenlijk wel als het gaat om eten invriezen? De meeste mensen weten bijvoorbeeld niet dat de vis uit onze supermarkten over het algemeen niet geschikt is om in te vriezen in diepvriesbakjes en dat het gezonder is om bevroren voedsel te laten ontdooien in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur. Wij geven je daarom alle tips en tricks om je eten op de beste manier in te vriezen en natuurlijk hoe het te ontdooien!

1. ETEN INVRIEZEN? VRIES PRODUCTEN MAAR 1 KEER IN!

Ontdooi je een lekkere maaltijd uit de vriezer, maar heb je toch weer heel veel over? Stop het dan nooit terug in de vriezer. Bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich heel snel ontwikkelen en riskeer je een voedselvergiftiging. Check daarom altijd de labels van vlees- en visproducten of ze al een keer ingevroren zijn geweest. Is dit niet het geval? Zorg er dan in ieder geval voor dat het vlees en de vis zo vers mogelijk wordt ingevroren.

2. BLANCHEER EN SNIJD JE GROENTEN

Super handig! Snijd al je groentes voor de komende week in het weekend en op de dag van gebruik haal je ze uit de vriezer. Maar eten invriezen kan tricky zijn en afdoen aan de smaak en structuur. Blancheer daarom altijd je groenten voordat je ze in de vriezer doet. Blancheren is heel simpel. Leg de groentes 2 minuten in kokend water en spoel ze daarna gelijk af met koud water. Deze gesneden groenten kun je vaak tot wel 3 maanden bewaren!

3. VERDEEL DE PRODUCTEN IN PORTIES

Kook je een hele pan nasi en wil je hier meerdere dagen van eten? Zorg er dan voor dat je de porties apart van elkaar invriest in diepvriesdozen of vriezer bestendige zakjes. Grote hoeveelheden bevroren voedsel bewaren en dan nog verdelen in porties kan namelijk vrij lastig zijn. Wil je meerdere stukken vlees in 1 diepvriesdoos bewaren? Leg de stukken vlees dan eerst apart van elkaar op een plaat en leg deze in de vriezer. Zodra de stukken apart van elkaar zijn bevroren, kun je ze makkelijk bewaren in één diepvriesdoos.

Door de perfecte afsluiting zijn de diepvriesbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, magnetron en diepvries. Ideaal dus om je eten in te vriezen!

4. SCHRIJF EEN DATUM OP DE DIEPVRIESBAKJES EN –ZAKJES

Een overvolle vriezer..achterin kom je een doosje tegen..hmm kip misschien? Maar van wanneer? Weet je het niet zeker? Gooi het dan áltijd weg! Dat iets ingevroren is, betekent namelijk niet dat het voor altijd houdbaar is. Ga je eten invriezen, plak dan een etiket op de diepvriesdoos. De beschrijfbare stickers zijn geschikt voor op de vershoudbakjes. Plak de stickers op de bakjes, schrijf de inhoud erop en creëer overzicht in je vriezer.

5. FRUIT SNELLER INVRIEZEN

Houd je enorm van fruit, maar vind je het jammer dat je altijd op een specifiek seizoen moet wachten? Fruit is ook in te vriezen, waardoor je heerlijke zoete aardbeien zelfs middenin de winter kunt eten. Fruit is echter moeilijk in te vriezen vanwege de hoge vochtigheidsgraad. Zorg ten eerste altijd dat het fruit dat je invriest al rijp is. Een onrijpe framboos zal ook onrijp uit de vriezer komen. Daarnaast is het beter om al het fruit te ontpitten, schillen en snijden. Vervolgens is het belangrijk om fruit zo snel mogelijk in te vriezen. Hiervoor zet je de vriezer tijdelijk (1 uur) op minimaal -24⁰C. Op deze manier kun je fruit tot wel 8 maanden bewaren.

6. STOP JE VRIEZER VOL, MAAR NIET TÉ VOL

Elke keer gaat die vriezerdeur open en dicht. Dan kunnen de energiekosten best wel eens omhoog gaan, omdat de vriezer zo snel mogelijk weer op temperatuur probeert te komen. Staat je vriezer vol met diepvriesdozen? Dan werken de andere bevroren producten eigenlijk zelf ook als vriezer. Let er echter wel op dat de vriezer niet té overvol raakt met diepvriesdozen. Om de vriezer bevroren te houden is het belangrijk dat de koude lucht door de laatjes heen kan circuleren.

7. INVRIEZEN VAN ONTBIJT EN LUNCH

We gebruiken de vriezer voornamelijk voor het avondeten en snacks, maar hoe makkelijk zou het zijn als je je ontbijt en lunch ook alvast kon voorbereiden? Het klinkt misschien een beetje gek, maar beleg je boterhammen in het weekend en stop ze in een vershouddoos in de vriezer. ‘s Ochtends neem je deze mee naar je werk en gedurende de dag zullen de boterhammen langzaam ontdooien, zodat je tegen lunchtijd een lekkere verse boterham kunt eten. Hetzelfde is mogelijk met sapjes en smoothies. Zorg er echter voor dat je deze de avond van tevoren al uit de vriezer haalt en in de koelkast zet, want het ontdooien van drankjes duurt over het algemeen een stuk langer.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!🧀 Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.🤔 Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

🧑‍🌾 Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

👉 Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!🧀✨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...