Voedselverspilling

In 4 stappen minder voedselverspilling

Oud brood, restjes van het avondeten, groente of vlees wat twijfelachtig lang ligt en fruit wat overrijp is… Veel etenswaren worden onnodig weggegooid. Herkenbaar? Ga dan samen met LOCK&LOCK de strijd aan om voedselverspilling te voorkomen!

In 4 eenvoudige stappen minder voedsel verspillen!

STAP 1: GESTRUCTUREERD BOODSCHAPPEN DOEN

Voedselverspilling tegengaan begint al bij de boodschappen. Check voordat je boodschappen wil doen de koelkast en voorraadkasten. Wat heb je nog liggen en wat moet op?

Controleer de houdbaarheidsdata. Kijk, ruik en proef bij producten met een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT). Ziet het er nog vers uit? Ruikt en smaakt het nog goed? Dan is het nog prima te gebruiken! Producten met een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) zijn te gebruiken tot en met de datum die op de verpakking staat. De aangegeven datum is de laatste dag waarop je het veilig kan gebruiken of invriezen. Na het invriezen, blijft het wat langer houdbaar. Let wel op dat je het niet te lang in de vriezer laat liggen en gebruik het alsnog zo snel mogelijk.

Oud brood, slap geworden groenten of overrijp fruit kan je vaak nog gebruiken. Maak van het oude brood wentelteefjes of rooster het en maak croutons voor in de soep of salade. Groenten en fruit kan je vaak nog verwerken in een smoothie. Controleer natuurlijk wel eerst op schimmel en rotte plekken.

Maak op basis van je rondje door de keuken een planning. Bedenk gerechten bij de gevonden etenswaren en plan deze in voor de rest van de week. Met deze planning kan je een boodschappenlijstje maken. Het grote voordeel van een lijstje is dat je geen overbodige producten meeneemt naar huis. Natuurlijk kan je best een keer afwijken (want zeg eerlijk, die pizza’s liggen soms zomaar ineens in je winkelwagen). Houd er alleen rekening mee dat je uiteindelijk óók de meegenomen groenten gebruikt en niet moet weggooien.

STAP 2: MEALPREPPEN

Als alles in huis is gehaald, kan je beginnen met mealpreppen. Door alles vooraf voor te bereiden, kan je de rest van de week snel aan tafel en genieten van de rest van de avond!

Pak bijvoorbeeld de zondagmiddag om de groenten te snijden en het vlees te marineren voor de rest van de week. Je kan eventueel vast enkele gerechten klaarmaken en bewaren in de koelkast of vriezer. Belangrijk is wel om al het bereide eten te bewaren in luchtdichte vershoudbakjes. Bestel de 100% lucht- en waterdichte vershoudbakjes van LOCK&LOCK met 10% korting!


Na het mealpreppen zie je gelijk wat er overblijft. Heb je bijvoorbeeld nog champignons, een stukje courgette of ui over? Verwerk het in een omelet! Komkommer, andijvie of boerenkool kunnen in een smoothie. Bleekselderij en wortels kan je meenemen als gezonde snack. Lekker met een yoghurtdipje!

STAP 3: RESTJES GEBRUIKEN

Heb je toch iets te veel gekookt? Mogelijk is het nog genoeg voor de lunch. Als dat niet voldoende is, bewaar het restje in een LOCK&LOCK vershoudbakje in de koelkast of vriezer. Houd aan het eind van de week een Kliekjesdag om alle restjes op te maken. Haal alles uit de koelkast en vriezer en maak een feestelijke maal van verschillende gerechtjes. Is het niet voldoende voor iedereen? Maak er bijvoorbeeld een salade en stokbrood met kruidenboter bij. Genieten!

STAP 4: RECYCLEN

Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat je toch nog iets overhoudt wat je echt niet meer kan gebruiken. Zit er een kinderboerderij in de buurt? Vraag na of je het aan de dieren mag geven! Gelijk een leuk uitje en een lekkernij voor de dieren. Als de dieren het niet mogen hebben, kan je ook een eigen composthoop maken. De milieustraat legt je uit hoe dat werkt! Lukt dit niet bij jou thuis? Dan is er natuurlijk altijd nog de GFT-bak, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Nog meer tips om voedselverspilling tegen te gaan!

Wist je dat wij verschillende blogs hebben over het bewaren en invriezen van diverse etenswaren? Neem eens een kijkje op onze blogpagina voor tips en inspiratie!

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!🧀 Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.🤔 Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

🧑‍🌾 Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

👉 Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!🧀✨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...