Brood bewaren

Wat te doen met oud brood?

Wist je dat oud brood een van de meest weggegooide producten is? We eten vaak brood en gaan er daarom vanuit dat het wel op komt. Toch wordt het brood vaak veel te snel weggegooid omdat het ‘niet vers genoeg meer is’. Met deze tips blijft je brood langer vers en hoef je oud brood niet meer weg te gooien!

BROOD BEWAREN

Allereerst, bewaar brood niet in de koelkast! Het brood wordt dan veel sneller oud en droog omdat het zetmeel bij een temperatuur van -5°C en +5°C water loslaat. Bewaar brood daarom in een plastic zak in een broodtrommel. Op deze manier blijft het brood het langste zacht en zeker drie dagen vers. Is dat voor jou te kort? Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies. Op deze manier kan je er elke dag uithalen wat je nodig hebt en is het nog net zo vers als op het moment van invriezen!

TOCH OUD GEWORDEN? MAAK ER WAT LEKKERS VAN!

Als het brood voor je gevoel toch niet vers genoeg meer is, gooi het dan niet meteen weg. Van oud brood kun je namelijk nog van alles maken! Wij geven je 5 simpele maar lekkere tips:

Wentelteefjes

Oud brood is ideaal voor wentelteefjes! Sterker nog, met vers brood worden ze te slap. Klop een ei los in een kom met halfvolle melk, suiker en kaneel. Laat het brood vervolgens in het mengsel weken. Tot slot doe je wat margarine in een pan en bak je het brood goudbruin.

Bruschetta

Ook voor bruschetta’s is oud (stok)brood perfect. Maak een mengsel van olijfolie, knoflook en zout en bestrijk de sneetjes hiermee. Vervolgens even in de oven roosteren tot ze knapperig zijn. Daarna kun je ze meteen eten of extra lekker maken met bijvoorbeeld stukjes tomaat, tapenade of reepjes paprika.

Croutons

Vanavond van plan om salade of soep te eten? Ook dan kan oud brood goed van pas komen: je kunt er namelijk croutons van maken! Snij het brood allereerst in kleine blokjes. Bak ze vervolgens in (olijf)olie rondom bruin en bestrooi ze met wat zout. Om ze wat extra smaak te geven kun je ook uitgeperste knoflook toevoegen aan de olie. Stop ze vervolgens in een vershoudbakje en gebruik de croutons in de salade of soep.

Paneermeel

Zorg dat het brood bros wordt door de sneetjes op keukenpapier in een lauw warme oven te stoppen. Vervolgens kun je ze in een keukenmachine of met je handen fijn malen en je hebt je eigen paneermeel. Doe het paneermeel in een vershoudbakje en je kan het gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Broodpizza

Oud brood is een goede pizzabodem! Doe een laagje tomatensaus, Italiaanse kruiden en een plakje kaas op een sneetje brood. Vervolgens kun je er groente naar keuze tussen stoppen, denk bijvoorbeeld aan tomaat of ui. Hier overheen leg je weer een plakje kaas. Tot slot kan je het brood bakken in een koekenpan met deksel, onder de grill of je stopt het in de oven en je hebt een heerlijke broodpizza.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!🧀 Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.🤔 Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

🧑‍🌾 Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

👉 Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!🧀✨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...