Groenten zijn gezond, veelzijdig én lekker… maar ze zijn ook het soort eten dat we het vaakst weggooien. Zonde, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. En vaak is dat helemaal niet nodig! Wist je dat het bewaaradvies per groente kan verschillen? De ene groente blijft langer goed in de koelkast, terwijl je de ander juist beter buiten de koelkast kunt bewaren. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je jouw groenten het best bewaart, zodat ze langer vers blijven en jij minder hoeft weg te gooien.
GROENTE BEWAREN IN DE KOELKAST
Deze rauwe, ongesneden groenten blijven op een koele plek het langst vers:
Groente | Bewaartip | Houdbaarheid |
---|---|---|
Andijvie | In de groentelade | 2 dagen |
Asperges | In de groentelade in een vochtige theedoek. | 2-3 dagen |
Bieten | In de groentelade | 2-3 weken |
Bleekselderij | In de groentelade | 1 week |
Bloemkool | In de groentelade | 1 week |
Boerenkool | In de groentelade | 3-5 dagen |
Broccoli | In de groentelade in een open plastic zak of verpakking. | 3-5 dagen |
Champignons | In de groentelade in een papieren zak of afsluitbaar bakje. | 3 dagen |
Doperwten | In de groentelade | 5 dagen |
Gember | In de groentelade, gewikkeld in een stuk keukenpapier in een afsluitbaar bakje. | 3 weken |
Paksoi | In de groentelade | 2 dagen |
Peultjes | In de groentelade. Niet bij appels, bananen of peren. | 2-3 dagen |
Prei | In de groentelade in een zak. | 2-3 weken |
Rabarber | In de groentelade | 1 week |
Sla (bladeren) | In een afgesloten zakje of bakje | 2-4 dagen |
Sla (krop) | Snij een dun plakje van de onderkant af en zet de in een kommetje met water in de koelkast. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek. | 2-5 dagen |
Snijbonen | In de groentelade. Niet bij appels, bananen of peren. | 2 dagen |
Spruitjes | In een afgesloten zakje of bakje | 5-7 dagen |
Venkel | In de groentelade | 1 week |
Witlof | In de groentelade | 1-2 weken |
Witte kool | In de groentelade | 2-4 weken |
Wortels met loof | In de groentelade | 2 dagen |
Wortels zonder loof | In de groentelade | 1-2 weken |
GROENTEN BEWAREN BUITEN DE KOELKAST
Deze rauwe, ongesneden groenten houden juist niet van kou, daar worden ze snel slap of minder smaakvol van:
Groente | Bewaartip | Houdbaarheid |
---|---|---|
Aardappelen | Koele, donkere plaats | 3-4 weken |
Avocado | Kamertemperatuur | 2-5 dagen |
Aubergine | Koele, donkere plaats | 3-5 dagen |
Courgette | Koele, donkere plaats | 3-5 dagen |
Knoflook | Koele, donkere plaats | 2-3 maanden |
Knolselderij | Koele, donker plaats | 1-2 weken |
Paprika | Kamertemperatuur | 3-5 dagen |
Pompoen | Koele, donkere plaats | 2-3 maanden |
Sperziebonen | Koele, donkere plaats | 3-5 dagen |
Tomaten | Kamertemperatuur | 3-7 dagen |
Uien | Koele, donkere plaats | 1-2 maanden |
Komkommer | Kamertemperatuur | 2-4 dagen |
Een koele, donkere plaats is bijvoorbeeld een keukenkast of voorraadkast, waar de temperatuur tussen de 10ºC en 15ºC ligt. Dit betekent dus niet in de buurt van de verwarming of een plek direct in de zon. Groenten op kamertemperatuur kunnen bewaard worden op de fruitschaal of een koele, droge plek op het aanrecht.
GESNEDEN GROENTEN BEWAREN
Gesneden groenten bewaar je het beste in de koelkast, omdat de kou de versheid verlengt. Zorg ervoor dat je ze bewaart in luchtdichte vershoudbakjes, om te voorkomen dat ze uitdrogen of geurtjes afgeven. Door de groenten goed af te sluiten, blijven ze langer vers en behouden ze hun voedingsstoffen. Bewaar ze altijd in de groentelade van de koelkast, waar de temperatuur het meest constant is.
GROENTE INVRIEZEN
Invriezen is een uitstekende manier om groenten langer te bewaren en voedselverspilling te voorkomen. Veel groenten kun je prima invriezen, maar het is belangrijk om ze eerst goed voor te bereiden door ze te wassen, eventueel te blancheren en in geschikte porties in te pakken. Bewaar ze in luchtdichte vershoudbakjes om vriesbrand te voorkomen. Niet alle groenten zijn geschikt om in te vriezen, dus kijk voor de beste tips en een uitgebreid overzicht ons artikel over het invriezen van groenten.
RESTJES GROENTEN OPMAKEN
Heb je nog wat groenten over? In plaats van ze weg te gooien, kun je ze vaak prima gebruiken in nieuwe gerechten! Restjes groenten kunnen bijvoorbeeld toegevoegd worden aan soepen, stoofschotels, frittata’s of een salade. Je kunt ze ook verwerken in een groenteburger of groentenmix voor wraps. Een andere lekkere optie is het maken van een groentequiche of -pizza, waarbij je verschillende soorten groenten kunt combineren. Een paar handige recepten voor restjes groenten zijn:
- Groentesoep: voeg allerlei soorten overgebleven groenten toe aan een bouillon en kook ze samen voor een lekkere soep.
- Groente stir-fry: bak verschillende groenten in een wok met wat sojasaus, knoflook en gember voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
- Frittata: perfect om restjes groenten van de dag ervoor in te verwerken. Klop eieren en giet over de groenten voor een smakelijke lunch of diner.
- Groentenwraps: vul wraps met restjes groenten, kaas en wat hummus of een andere dip voor een gezonde lunch.

LOCKNLOCK VERSHOUDBAKJES
Met LocknLock vershoudbakjes maak je het jezelf makkelijker: of je nu je gesneden groenten vers wilt houden, restjes wilt bewaren, of je koelkast wilt organiseren – de perfecte oplossing is altijd dichtbij. Dankzij de perfecte sluiting zijn onze vershoudbakjes lekvrij, zodat je eten langer vers blijft. Ze zijn BPA-vrij en kunnen in de vaatwasser, diepvries en magnetron. Zo kun je altijd de juiste keuze maken voor je groenten, of het nu in de koelkast is of voor het invriezen!
-
Vershouddoos 600 ml
€4.50 -
Vershouddoos 850 ml
€4.95 -
Vershouddoos 1100 ml
€5.95 -
Vershouddoos 1000 ml
€5.95