Gember is niet alleen een echte smaakmaker, maar ook heel gezond. Oftewel, zonde om weg te gooien! Toch gebeurt dit regelmatig omdat in recepten vaak maar een klein stukje gember nodig is. Hoe moet je gember bewaren om ervoor te zorgen dat het langer goed blijft? Dit zijn de manieren:
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Veel mensen bewaren gember gewoon op de fruitschaal. Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgeslotenΒ vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember Β± 3 weken lang houdbaar! Op zoek naar een geschikt vershoudbakje? Bestel een luchtdicht vershoudbakje van LocknLock met 10% korting!
-
Vershouddoos 350 ml€3.75
-
Vershouddoos 460 ml met vakjes€4.50
GEMBER BEWAREN IN DE VRIEZER
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig! Op deze manier blijft de gember Β± 3 maanden houdbaar.
WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES GEMBER?
Gember is een echte smaakmaker en kan dus in veel verschillende recepten een lekkere en gezonde toevoeging zijn:
- Gemberthee – Je kunt gemberthee in de winkel kopen maar natuurlijk ook zelf maken! De meest simpele versie? Laat de gemberplakjes 10 minuten in water koken. Vervolgens schenk je het water (zonder de plakken gember) in een glas of theebeker. Mocht je het lekker vinden kun je er ook nog een schijfje citroen aan toevoegen. Ook lekker in een smoothie of limonade en super gezond!
- Koekjes bakken – Gember is ook lekker in koekjes. Snijd de gember in kleine stukjes en voeg toe aan het meel. Voeg de rest van de ingrediΓ«nten toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Druk de vormpjes uit en stop ongeveer 15 minuten in de oven. Tip: maak de koekjes van te voren en bewaar in een vershoudbakje!
- Wokken – Oorspronkelijk komt gember uit AziΓ« en wordt daar dan ook veel gebruikt in wok recepten. Laat de geraspte gember lekker mee wokken en het geeft je recept extra smaak! Let op: gember verliest smaak op het moment dat je het lang kookt of bakt. Je kunt de gember dus het beste aan het eind van de bereidingstijd toevoegen.
- Meer gember! – In de natuur groeit de gemberwortel in de grond. Je kunt de gember dus ook bewaren door een bakje te vullen met zand of aarde. Leg de gemberwortel erin en de kans bestaat dat hij verder gaat met groeien. Zo kun je je eigen gember kweken!