eten-invriezen

Groente invriezen? alles over blancheren en bevriezen!

Groente invriezen voor de dagelijkse maaltijden, voor overheerlijke groene smoothies of misschien wel het groentehapje van je kleine? Het is simpel en je hebt altijd lekkere groentes in huis of ze nu in het seizoen vallen of niet. Het bespaart tijd, geld en het is nog gezond ook!

GROENTE INVRIEZEN? EERST BLANCHEREN!

Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken. Gebruik geen deksel op de pan, zodat koolzuurgas dat ontstaat tijdens dit proces makkelijk kan ontsnappen. Was de groenten wel even vooraf om insecten en/of zand te verwijderen. Hoelang je de groenten in het kokende water laat is afhankelijk van de dikte en de structuur, spinazie hoeft slechts enkele seconden, peultjes kook je enkele minuten.

Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten. De poriën van de groenten sluiten zich door het ijskoude water waardoor er ook geen vitamines verloren gaan. Tip! Voeg aan het ijswater een kleine theelepel zout toe, omdat ijswater zonder zout er soms voor kan zorgen dat alsnog de smaak wordt aangetast. Het belangrijkste doel van blancheren is het proces van bederf stopzetten.

WELKE GROENTE KAN IK HET BESTE BLANCHEREN VOOR HET INVRIEZEN?

Het verschilt uiteraard per groente of deze geblancheerd moeten worden of niet voor het invriezen. Dit is een korte lijst met populaire groenten waarvan wordt aangeraden om ze te blancheren, omdat je anders enorm veel kleur en smaak kunt verliezen in de diepvries.

  • Spinazie
  • Prei
  • Erwten
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Koolraap
  • Bloemkool
  • Andijvie
  • Peulen

Groenten invriezen die veel water bevatten, zoals sla, tomaat en komkommer wordt niet aangeraden. Wanneer deze groenten ontdooien, zal er namelijk zo veel water vrij komen dat er van de groente helaas weinig meer overblijft. Daarnaast zullen groenten met een hoog zetmeelgehalte, zoals aardappelen, ook moeilijk in te vriezen zijn.

LOCK&LOCK VERSHOUDBAKJES

Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron. Bovendien nemen de bakjes geen luchtjes aan. Ideaal dus groente in te vriezen en zo langer te bewaren! De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Zo heb je altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd! Bestel de bakjes met 10% korting!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Volg ons

Instagram
Menu