brood-bewaren

Zelfgebakken brood bewaren: zo doe je dat!

Niemand kan het weerstaan, de geur van vers gebakken brood, maar hoe kun je zelfgebakken brood het beste bewaren?

Heerlijk om te halen bij de bakker om de hoek, maar je kunt het ook gewoon zelf maken! Zelfgebakken broden blijven een stuk minder vers dan de broden van de bakker, omdat er in de laatste broden gebruik wordt gemaakt van zogeheten ‘broodverbetermiddelen’. Dit zijn samengestelde grondstoffen, die het brood langer vers houden. De houdbaarheidsdatum van zelfgebakken brood is dus korter, tenzij je het op de juiste manier bewaart!

BROOD LUCHTDICHT BEWAREN

De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen. Om de houdbaarheidsdatum van jouw zelfgemaakte brood nog verder te verlengen raden wij aan om de brooddoos van LOCK&LOCK te gebruiken.

LOCK&LOCK VERSHOUDDOZEN

Door de perfecte afsluiting zijn de vershouddozen van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De dozen zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, magnetron en diepvries. Ideaal dus om je zelfgebakken brood in te bewaren. 

MAAR WAAROM ZOU IK ZELF MIJN BROOD BAKKEN?

Nederlanders nemen dagelijks zo’n 150 gram brood tot zich. Dit staat voor ongeveer 4 sneetjes per dag. Dit klinkt veel, maar volgens ‘de schijf van vijf’ voldoen we hiermee niet eens aan onze dagelijkse behoefte. Tegenwoordig hebben we natuurlijk zoveel andere keuzes voor ons ontbijt en onze lunch dat we het ‘doodgewone’ brood steeds meer beginnen te vergeten. Eigenlijk horen we, weer volgens die schijf van vijf, minstens 6 sneetjes op een dag te eten. Tel maar op, als je met z’n vieren bent zijn dat alleen al 24 sneetjes op een dag!

Het lekkerste brood is natuurlijk brood dat net uit de oven komt. Zelf brood bakken is minder werk dan je denkt en je hebt altijd heerlijk vers brood in huis. Er bestaan genoeg verschillende soorten brood om voor afwisseling te zorgen. Volkoren, wit, desem, spelt, zacht of hard, noem het maar op. Hieronder vind je alvast een basisrecept.

ZELFGEBAKKEN BROOD RECEPT

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 5 gram droge gist
 • 10 gram zout
 • 300 ml water

Bereiding

 1. Mix alle ingrediënten (behalve het water) in een grote kom.
 2. Leg de mix op het aanrecht.
 3. Maak in het midden van de mix een kuil.
 4. Schenk het water in de kuil om dit vervolgens rustig te gaan kneden.
 5. Kneed de ingrediënten samen tot je een bal van deeg kan vormen.
 6. Leg de bal vervolgens in een afgedekte kom en laat deze 60 minuten tot dubbelvolume rijzen.
 7. Leg het deeg op het aanrecht en druk de lucht uit het deeg.
 8. Kneed het deeg volgens nogmaals fijn en laat deze opnieuw 30 minuten rijzen. Verwarm tijdens het rusten de oven op 230 graden.
 9. Vet de ovenschaal in om deze vervolgens geleidelijk te verdelen met het deeg.
 10. Bak het brood circa 40 tot 60 minuten op 230 graden.
 11. Laat het brood vervolgens 20 minuten afkoelen.
 12. Je brood is klaar, eet smakelijk!
 13. Bewaar jouw brood in een luchtdichte vershouddoos.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Volg ons

Instagram
Menu