Zelfgebakken brood bewaren

Zelfgebakken brood bewaren: zo doe je dat!

Niemand kan het weerstaan, de geur van vers gebakken brood, maar hoe kun je zelfgebakken brood het beste bewaren?

Heerlijk om te halen bij de bakker om de hoek, maar je kunt het ook gewoon zelf maken! Zelfgebakken broden blijven een stuk minder vers dan de broden van de bakker, omdat er in de laatste broden gebruik wordt gemaakt van zogeheten β€˜broodverbetermiddelen’. Dit zijn samengestelde grondstoffen, die het brood langer vers houden. De houdbaarheidsdatum van zelfgebakken brood is dus korter, tenzij je het op de juiste manier bewaart!

BROOD LUCHTDICHT BEWAREN

De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen. Om de houdbaarheidsdatum van jouw zelfgemaakte brood nog verder te verlengen raden wij aan om de brooddoos van LOCK&LOCK te gebruiken.

LOCK&LOCK VERSHOUDDOZEN

Door de perfecte afsluiting zijn de vershouddozen van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De dozen zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, magnetron en diepvries. Ideaal dus om je zelfgebakken brood in te bewaren.Β 

MAAR WAAROM ZOU IK ZELF MIJN BROOD BAKKEN?

Nederlanders nemen dagelijks zo’n 150 gram brood tot zich. Dit staat voor ongeveer 4 sneetjes per dag. Dit klinkt veel, maar volgens β€˜de schijf van vijf’ voldoen we hiermee niet eens aan onze dagelijkse behoefte. Tegenwoordig hebben we natuurlijk zoveel andere keuzes voor ons ontbijt en onze lunch dat we het β€˜doodgewone’ brood steeds meer beginnen te vergeten. Eigenlijk horen we, weer volgens die schijf van vijf, minstens 6 sneetjes op een dag te eten. Tel maar op, als je met z’n vieren bent zijn dat alleen al 24 sneetjes op een dag!

Het lekkerste brood is natuurlijk brood dat net uit de oven komt. Zelf brood bakken is minder werk dan je denkt en je hebt altijd heerlijk vers brood in huis. Er bestaan genoeg verschillende soorten brood om voor afwisseling te zorgen. Volkoren, wit, desem, spelt, zacht of hard, noem het maar op. Hieronder vind je alvast een basisrecept.

ZELFGEBAKKEN BROOD RECEPT

IngrediΓ«nten

  • 500 gram bloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 300 ml water

Bereiding

  1. Mix alle ingrediΓ«nten (behalve het water) in een grote kom.
  2. Leg de mix op het aanrecht.
  3. Maak in het midden van de mix een kuil.
  4. Schenk het water in de kuil om dit vervolgens rustig te gaan kneden.
  5. Kneed de ingrediΓ«nten samen tot je een bal van deeg kan vormen.
  6. Leg de bal vervolgens in een afgedekte kom en laat deze 60 minuten tot dubbelvolume rijzen.
  7. Leg het deeg op het aanrecht en druk de lucht uit het deeg.
  8. Kneed het deeg volgens nogmaals fijn en laat deze opnieuw 30 minuten rijzen. Verwarm tijdens het rusten de oven op 230 graden.
  9. Vet de ovenschaal in om deze vervolgens geleidelijk te verdelen met het deeg.
  10. Bak het brood circa 40 tot 60 minuten op 230 graden.
  11. Laat het brood vervolgens 20 minuten afkoelen.
  12. Je brood is klaar, eet smakelijk!
  13. Bewaar jouw brood in een luchtdichteΒ vershouddoos.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

πŸ’‘ Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

πŸ’‘Asperge liefhebbers opgeletπŸ’‘

Het aspergeseizoen is weer begonnen! πŸŽ‰ Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

πŸ‘‰ Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

πŸ‘‰ Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

πŸ‘‰ Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!πŸ§€ Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.πŸ€” Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

πŸ§‘β€πŸŒΎ Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

πŸ‘‰ Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!πŸ§€βœ¨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...