Wist je dat oud brood een van de meest weggegooide producten is? We eten vaak brood en gaan er daarom vanuit dat het wel op komt. Toch wordt het brood vaak veel te snel weggegooid omdat het βniet vers genoeg meer isβ. Met deze tips blijft je brood langer vers en hoef je oud brood niet meer weg te gooien!
BROOD BEWAREN
Allereerst, bewaar brood niet in de koelkast! Het brood wordt dan veel sneller oud en droog omdat het zetmeel bij een temperatuur van -5Β°C en +5Β°C water loslaat. Bewaar brood daarom in een plastic zak in eenΒ broodtrommel. Op deze manier blijft het brood het langste zacht en zeker drie dagen vers. Is dat voor jou te kort? Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies. Op deze manier kan je er elke dag uithalen wat je nodig hebt en is het nog net zo vers als op het moment van invriezen!
-
Brood bewaardoos 5000 ml€14.95
TOCH OUD GEWORDEN? MAAK ER WAT LEKKERS VAN!
Als het brood voor je gevoel toch niet vers genoeg meer is, gooi het dan niet meteen weg. Van oud brood kun je namelijk nog van alles maken! Wij geven je 5 simpele maar lekkere tips:
Wentelteefjes
Oud brood is ideaal voor wentelteefjes! Sterker nog, met vers brood worden ze te slap. Klop een ei los in een kom met halfvolle melk, suiker en kaneel. Laat het brood vervolgens in het mengsel weken. Tot slot doe je wat margarine in een pan en bak je het brood goudbruin.
Bruschetta
Ook voor bruschettaβs is oud (stok)brood perfect. Maak een mengsel van olijfolie, knoflook en zout en bestrijk de sneetjes hiermee. Vervolgens even in de oven roosteren tot ze knapperig zijn. Daarna kun je ze meteen eten of extra lekker maken met bijvoorbeeld stukjes tomaat, tapenade of reepjes paprika.
Croutons
Vanavond van plan om salade of soep te eten? Ook dan kan oud brood goed van pas komen: je kunt er namelijk croutons van maken! Snij het brood allereerst in kleine blokjes. Bak ze vervolgens in (olijf)olie rondom bruin en bestrooi ze met wat zout. Om ze wat extra smaak te geven kun je ook uitgeperste knoflook toevoegen aan de olie. Stop ze vervolgens in een vershoudbakje en gebruik de croutons in de salade of soep.
Paneermeel
Zorg dat het brood bros wordt door de sneetjes op keukenpapier in een lauw warme oven te stoppen. Vervolgens kun je ze in een keukenmachine of met je handen fijn malen en je hebt je eigen paneermeel. Doe het paneermeel in een vershoudbakje en je kan het gebruiken wanneer je het nodig hebt.
Broodpizza
Oud brood is een goede pizzabodem! Doe een laagje tomatensaus, Italiaanse kruiden en een plakje kaas op een sneetje brood. Vervolgens kun je er groente naar keuze tussen stoppen, denk bijvoorbeeld aan tomaat of ui. Hier overheen leg je weer een plakje kaas. Tot slot kan je het brood bakken in een koekenpan met deksel, onder de grill of je stopt het in de oven en je hebt een heerlijke broodpizza.