fruit-invriezen

Fruit invriezen: zo doe je dat!

Een fruitschaal vol met fruit, het ziet er leuk uit, ruikt heerlijk en is natuurlijk ideaal voor de gezonde snack! Maar belanden er bij jou wel eens bananen, appels of peren op de composthoop? Niet nodig! Fruit invriezen is zo gedaan en houd het fruit langer houdbaar. Ideaal voor een smoothie of jam!

BANAAN INVRIEZEN

Pel de bananen en snijd ze eventueel in plakken of stukken. Ze kunnen ook in z’n geheel of als puree in de vriezer. Bananen kunnen iets smaak verliezen in de diepvries, maar zijn ideaal voor in een smoothie, ijs of bananenbrood. Bananenpuree is goed te gebruiken als fruithapje voor je kindje!

APPELS EN PEREN INVRIEZEN

Verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen. Je kan er ook voor kiezen om de appels of peren eerst te koken om ze vervolgens tot moes te pureren. De puree kan je invriezen en gebruiken voor een fruithapje of chutney.

SINAASAPPELS INVRIEZEN

Sinaasappels kan je het beste uitpersen. Schenk het sap in een ijsblokjesvorm of beker. Laat het sap ontdooien en je hebt verse sinaasappelsap!

ANANAS, MANGO EN MELOEN INVRIEZEN

Verwijder de schil en de pitten. Haal bij de ananas ook de harde kern eruit. Snijd het fruit vervolgens in stukken. De stukjes zijn ideaal voor de yoghurt of in een fruitsalade.

ABRIKOZEN, NECTARINES EN PRUIMEN INVRIEZEN

Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, perziken en nectarines en snijd het in stukjes. De stukjes zijn goed te gebruiken voor een smoothie of in de yoghurt. Ook deze vruchten zijn prima als moes in te vriezen. Schil het fruit en haal de pit eruit. Kook het eerst voordat je het pureert. Net als de appels en peren is dit zeer geschikt voor een chutney of fruithapje!

CITROENEN EN LIMOENEN INVRIEZEN

Was de citroenen en limoenen en snijd ze in plakjes. De schijfjes kan je zowel bevroren als ontdooid in je water doen, voor een heerlijk fris fruitwater!

ZACHT FRUIT INVRIEZEN

Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, bessen en druiven zijn in z’n geheel in te vriezen. Vries ze eerst in kleine porties in om te voorkomen dat je één grote brok fruit krijgt. Zodra ze eenmaal zijn bevroren, kan je ze in een passende diepvriesbak bij elkaar bewaren. Zacht fruit is goed te gebruiken in een fruitsalade of in de yoghurt.

ALGEMENE TIPS VOOR FRUIT INVRIEZEN:

  • Vries alleen fruit in dat rijp is. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer.
  • Was het fruit en droog het af met een schone theedoek.
  • Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet tegen elkaar aan vriest. Leg ze dan ook in een grotere bak, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleiner bakje doen. Ook kan je er dan voor kiezen om verschillende fruitsoorten te mengen en in één bakje te doen.
  • Bewaar het fruit in een luchtdicht diepvriesbakje en plak er een etiket op met de datum.
  • Bevroren fruit is ongeveer 8-12 maanden te bewaren.
  • Vries het fruit na ontdooien niet nogmaals in, maar gebruik het meteen.

LOCK&LOCK DIEPVRIESBAKJES

Voor het invriezen van fruit heb je luchtdichte diepvriesbakjes nodig. Zo blijft het fruit nog langer vers! Begin met wat grotere bakjes, zodat je fruit niet tegen elkaar aan vriest. Daarna kan je het in kleinere bakjes doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Volg ons

Instagram
Menu