Een BBQ is pas echt compleet met smakelijke bijgerechten die het geheel naar een hoger niveau tillen! Deze bijgerechten voor bij de BBQ zijn niet alleen eenvoudig voor te bereiden, maar geven je barbecuefeest net dat beetje extra. Of je nu houdt van frisse salades, kruidenboter met een twist of bruschetta, deze BBQ recepten zorgen voor de perfecte aanvulling op je gegrilde vlees en vis. Ideaal voor een gezellige zomerse BBQ met vrienden en familie!
Een BBQ is pas echt compleet met een aantal lekkere bijgerechten voor tussendoor! De bijgerechten zijn gemakkelijk voor te bereiden en geven de BBQ net even iets extra’s. De recepten zijn bedacht door Philippine van der Goes, bekend van haar blog “Liefde voor Lekkers“.
BBQ BIJGERECHT: SALADE MET NECTARINE EN PROSCIUTTO
4 personen
Ingrediënten
- 75 g rucola
- 75 g prosciutto di Parma (Italiaanse rauwe ham)
- 130 g mini mozzarella bolletjes
- 2 nectarines
- 3 takjes munt, alleen de blaadjes
- 2 el citroensap
- 4 el olijfolie
- Peper en zout
- Extra nodig: cocktailprikkers
VOORBEREIDING:
- Snijd de nectarines in 8-10 partjes. Halveer de plakken prosciutto en wikkel een stukje ham om elk partje nectarine.
- Rijg als eerste een bolletje mozzarella op een cocktailprikker, gevolgd door een muntblaadje en vervolgens een omwikkeld partje nectarine.
- Bewaar de gemaakte prikkers in een vershoudbakje in de koelkast om ze goed koud te houden.
- Maak in een klein vershoudbakje een dressing van citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Tip: met de deksel op het bakje kun je de dressing goed door elkaar schudden!
SERVEREN:
- Verdeel de rucola over een groot bord. Meng de dressing door de rucola.
- Verdeel de prikkers met nectarine en prosciutto bovenop de salade en serveer direct.
BBQ BIJGERECHT: KRUIDENBOTER MET PESTO
4 personen
Ingrediënten
- 100 g gezouten boter
- 1½ tl pesto
- 40 g semi-zongedroogde tomaatjes
- Peper en zout
VOORBEREIDING:
- Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat je deze makkelijk kunt mengen.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
- Meng de tomaatjes en pesto door de boter met een vork. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Maak de kruidenboter van tevoren in een vershoudbakje. Zet het bakje in de koelkast, zodat de boter goed kan opstijven en de smaken kunnen intrekken. Houd je aan het einde van de BBQ nog wat over? Zet de deksel weer op het bakje en bewaar het in de koelkast voor later gebruik.
BBQ BIJGERECHT: BRUSCETTA MET TOMAAT EN AARDBEI
4 personen
Ingrediënten
- 3 tomaten
- 150 g aardbeien
- 3 el olijfolie
- ½ teen knoflook
- Klein handje verse basilicum
- 1 ciabatta
- Peper en zout
VOORBEREIDING:
- Halveer de tomaten, verwijder het kroontje en de zaadlijsten. Snijd de tomaten in kleine, gelijke stukjes.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in gelijke stukjes.
- Pers de knoflook en scheur de basilicum fijn.
- Meng de tomaten, aardbeien, knoflook en basilicum in een kom. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
MARINEREN:
Laat het mengsel minimaal 1 uur, afgedekt in een vershoudbakje, marineren zodat de smaken goed kunnen intrekken.
SERVEREN:
Snijd de ciabatta in plakjes en rooster deze aan beide kanten op de BBQ. Schep het tomaten-aardbeienmengsel op de geroosterde broodjes en serveer direct.
ANDERE BBQ BIJGERECHTEN:
- Verschillende kleuren paprika in grove repen om te grillen op de BBQ
- Plakjes courgette om te grillen op de BBQ
- Italiaanse worst in dunne plakjes
- Olijven
- Cherrytomaatjes
LEKKER VOOR OP DE BBQ:
LOCKNLOCK VERSHOUDBAKJES
Voor een goed voorbereide BBQ zijn de luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock onmisbaar. Dankzij de handige vershoudbakjes kun je het vlees, de vis en groenten eenvoudig marineren voor de lekkerste smaken. Snijd je ingrediënten, voeg de marinade toe en zet het bakje in de koelkast. Je hoeft niet constant om te scheppen; draai gewoon af en toe het bakje om voor een gelijkmatige verdeling van de smaken. De ideale oplossing voor een stressvrije BBQ!