Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar liefst vier boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product, terwijl het juist zo eenvoudig is om verspilling te voorkomen! Het begint allemaal bij het juist bewaren van je brood, zodat het langer vers blijft. Maar zelfs als je nog wat restjes (oud) brood overhoudt, kan je deze op een creatieve manier hergebruiken in heerlijke recepten. In deze blog dele we slimme bewaartips, een zelfgebakken broodrecept én inspirerende ideeën om van je broodresten iets lekkers te maken. Zo geniet je optimaal van iedere snee brood!
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
De eerste tip om je brood langer te bewaren: bewaar het absoluut niet in de koelkast! De kou zorgt ervoor dat het brood sneller uitdroogt. Dit komt doordat het zetmeel in brood water oplost bij temperaturen onder de 5 graden. Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock. Dankzij de 100% lucht- en waterdicht afsluiting blijft je brood langer vers, zelfs na het openen!
Houd er wel rekening mee dat zelfgebakken brood sneller uitdroogt dan brood van de bakker. Dit komt doordat bakkers vaak gebruikmaken van broodverbetermiddelen, die de versheid verlengen. Zelfgebakken brood heeft die extra hulp niet, dus de houdbaarheid is iets korter.
-
Brood bewaardoos 5000 ml€14.95
-
Vershouddoos 3900 ml€12.95
BROOD INVRIEZEN
Wil je brood nog langer bewaren? Vries het dan in! Invriezen is een geweldige manier om brood wekenlang vers te houden zonder kwaliteitsverlies. Op deze manier blijft het ongeveer 1 maand goed. Snijd het brood vooraf in plakken, zodat je eenvoudig alleen de porties eruit haalt die je nodig hebt. Ook hier komt de brood bewaardoos van LocknLock weer goed van pas. De bewaardoos is vriezerbestendig en dankzij de 100% lucht- en waterdichte afsluiting blijft je brood in de vriezer optimaal beschermd. Wanneer je zin hebt in een sneetje brood, hoef je het alleen maar uit de vriezer te halen en even te laten ontdooien, of direct in de broodrooster te stoppen voor een heerlijk krokante toast!
VERSPILLINGSVRIJE RECEPTEN
Heb je toch nog wat restjes (oud) brood over? Geen zorgen, want je kunt er nog iets heerlijks van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke broodpudding? Of een over-schotel? Met een paar simpele ingrediënten tover je je oude sneetjes om in een smakelijk gerecht waar iedereen van zal genieten. Zo gaat er echt niets verloren!
- BROODPUDDING
Combineer met wat fruit dat nog op je fruitschaal of in de vriezer lift en dat laatste restje yoghurt of kwark uit de koelkast, en je hebt een compleet en lekker ontbijt zonder verspilling. - OVER-SCHOTEL
Dit recept is perfect om alles wat over is om te toveren tot een smaakvol gerecht. Gebruik de sneetjes (oud) brood als vervanging voor bladerdeeg aan de rand van de schotel. Het broodkruim op de bodem neemt het vocht uit de groente op, waardoor de bodem lekker gaar en krokant wordt. Een slimme en lekkere manier om voedselverspilling te voorkomen. - WENTELTEEFJES
Oud brood is perfect voor wentelteefjes! Klop een ei los in een kom met halfvolle melk, suiker en kaneel. Laat het brood even in het mengsel weken en bak het vervolgens goudbruin in een pan met margarine. - BRUSCHETTA
Ook voor bruschetta is oud (stok)brood perfect. Maak een mengsel van olijfolie, knoflook en zout. Bestrijk de sneetjes en rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn. Simpel en heerlijk! - CROUTONS
Snij het brood in kleine blokjes, bak ze rondom bruin in (olijf)olie en bestrooi met zout. Voor extra smaak kan je wat knoflook of chili aan de olie toevoegen. Perfect voor in salades of soep! - PANEERMEEL
Maak het brood bros door de sneetjes in een lauw warme oven te drogen. Maal ze vervolgens fijn tot paneermeel in een keukenmachine of met de hand. Bewaar in een vershoudbakje en gebruik het wanneer je paneermeel nodig hebt!
ZELFGEBAKKEN BROOD RECEPT
Het lekkerste brood is natuurlijk brood dat net uit de oven komt. Zelf brood bakken is minder werk dan je denkt en je hebt altijd heerlijk vers brood in huis. Bovendien kan je eindeloos variëren met verschillende soorten zoals volkoren, wit, desem of spelt, en kiezen voor zacht of hard brood. Hieronder vind je een basisrecept waarmee je eenvoudig je eigen brood bakt.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 5 gram droge gist
- 10 gram zout
- 300 ml water
Bereiding
- Mix alle ingrediënten, behalve het water, in een grote kom.
- Leg de mix op het aanrecht en maak in het midden een kuil.
- Schenk het water in de kuil en begin rustig te kneden.
- Kneed de ingrediënten samen tot je een bal van deeg kan vormen.
- Leg de bal in een afgedekte kom en laat het deeg 60 minuten rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
- Leg het deeg op het aanrecht en druk de lucht eruit.
- Kneed het deeg nogmaals goed door en laat het opnieuw 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230ºC.
- Vet een ovenschaal in en verdeel het deeg gelijkmatig.
- Bak het brood 40 tot 60 minuten op 230ºC.
- Laat het brood na het bakken 20 minuten afkoelen.
Je zelfgebakken brood is klaar om van te genieten – eet smakelijk! Bewaar je brood in de luchtdichte brood bewaardoos van LocknLock om langer vers te houden.
LOCKNLOCK BEWAARDOZEN
LocknLock staat voor gemak, slim bewaren en minder verspillen. Dus zoek je een oplossing voor het bewaren van brood? Wil je je lunch lekvrij mee kunnen nemen? Of wil je je (koel)kast organiseren? Er is voor iedereen een LocknLock oplossing! Door de perfecte afsluiting zijn de bewaardozen lekvrij en houd je eten langer vers. De bewaardozen zijn BPA vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.