fruit-invriezen

Fruit invriezen: zo doe je dat!

Een fruitschaal vol met fruit, het ziet er leuk uit, ruikt heerlijk en is natuurlijk ideaal voor de gezonde snack! Maar belanden er bij jou wel eens bananen, appels of peren op de composthoop? Niet nodig! Fruit invriezen is zo gedaan en houd het fruit langer houdbaar. Ideaal voor een smoothie of jam!

BANAAN INVRIEZEN

Pel de bananen en snijd ze eventueel in plakken of stukken. Ze kunnen ook in z’n geheel of als puree in de vriezer. Bananen kunnen iets smaak verliezen in de diepvries, maar zijn ideaal voor in een smoothie, ijs of bananenbrood. Bananenpuree is goed te gebruiken als fruithapje voor je kindje!

APPELS EN PEREN INVRIEZEN

Verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen. Je kan er ook voor kiezen om de appels of peren eerst te koken om ze vervolgens tot moes te pureren. De puree kan je invriezen en gebruiken voor een fruithapje of chutney.

SINAASAPPELS INVRIEZEN

Sinaasappels kan je het beste uitpersen. Schenk het sap in een ijsblokjesvorm of beker. Laat het sap ontdooien en je hebt verse sinaasappelsap!

ANANAS, MANGO EN MELOEN INVRIEZEN

Verwijder de schil en de pitten. Haal bij de ananas ook de harde kern eruit. Snijd het fruit vervolgens in stukken. De stukjes zijn ideaal voor de yoghurt of in een fruitsalade.

ABRIKOZEN, NECTARINES EN PRUIMEN INVRIEZEN

Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, perziken en nectarines en snijd het in stukjes. De stukjes zijn goed te gebruiken voor een smoothie of in de yoghurt. Ook deze vruchten zijn prima als moes in te vriezen. Schil het fruit en haal de pit eruit. Kook het eerst voordat je het pureert. Net als de appels en peren is dit zeer geschikt voor een chutney of fruithapje!

CITROENEN EN LIMOENEN INVRIEZEN

Was de citroenen en limoenen en snijd ze in plakjes. De schijfjes kan je zowel bevroren als ontdooid in je water doen, voor een heerlijk fris fruitwater!

ZACHT FRUIT INVRIEZEN

Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, bessen en druiven zijn in z’n geheel in te vriezen. Vries ze eerst in kleine porties in om te voorkomen dat je één grote brok fruit krijgt. Zodra ze eenmaal zijn bevroren, kan je ze in een passende diepvriesbak bij elkaar bewaren. Zacht fruit is goed te gebruiken in een fruitsalade of in de yoghurt.

ALGEMENE TIPS VOOR FRUIT INVRIEZEN:

  • Vries alleen fruit in dat rijp is. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer.
  • Was het fruit en droog het af met een schone theedoek.
  • Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet tegen elkaar aan vriest. Leg ze dan ook in een grotere bak, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleiner bakje doen. Ook kan je er dan voor kiezen om verschillende fruitsoorten te mengen en in één bakje te doen.
  • Bewaar het fruit in een luchtdicht diepvriesbakje en plak er een etiket op met de datum.
  • Bevroren fruit is ongeveer 8-12 maanden te bewaren.
  • Vries het fruit na ontdooien niet nogmaals in, maar gebruik het meteen.

LOCK&LOCK DIEPVRIESBAKJES

Voor het invriezen van fruit heb je luchtdichte diepvriesbakjes nodig. Zo blijft het fruit nog langer vers! Begin met wat grotere bakjes, zodat je fruit niet tegen elkaar aan vriest. Daarna kan je het in kleinere bakjes doen.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!🧀 Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.🤔 Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

🧑‍🌾 Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

👉 Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!🧀✨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...