Zuivelproducten zijn niet alleen een belangrijke bron van voeding, maar ze staan ook bovenaan de lijst van meest verspilde voedingsmiddelen. Wist je dat we in ons leven gemiddeld 992 kilo zuivel weggooien? Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zuivel die we kopen belandt in de prullenbak. Dat is niet alleen zonde voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu! Gelukkig kan je met een paar eenvoudige tips en creatieve recepten ervoor zorgen dat je restjes zuivel langer meegaan en dat je ze optimaal benut.
HOE KUN JE ZUIVEL HET BESTE BEWAREN?
Zuivelproducten horen uiteraard in de koelkast, waar de ideale temperatuur rond de 4ΒΊC graden ligt. Op deze manier blijven je favoriete melk, yoghurt en vla langer vers! Het is handig om pakken melk en yoghurt in de deur van de koelkast te plaatsen; daar zijn ze goed toegankelijk en blijven ze koel. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast staan, maar zodra je het pak opent, is het belangrijk om het meteen in de koelkast te zetten. Wist je dat als een geopend pak een uur buiten de koelkast staat, dit zomaar een dag van de houdbaarheidsdatum kan afhalen?
Geopende melk blijft in de koelkast ongeveer 3 dagen goed. En geen paniek als de Tenminste Houdbaar Tot-datum is verstreken! Dat betekent niet automatisch dat de melk moet worden weggegooid. Laat je niet alleen leiden door de datum, maar gebruik vooral je zintuigen. Ruiken en proeven zijn de beste manieren om te bepalen of de melk nog goed is. Als het zuur ruikt of als je klonten ziet, is het tijd om het weg te gooien.
HAAL ALLES ERUIT WAT ERIN ZIT!
Wil je zeker weten dat je alles uit het pak haalt en niets weggooit? Dan hebben we dΓ© tip voor je: vouw de zijkanten van het pak naar binnen zodat het plat is. Begin vervolgens onderaan het pak te rollen en duw op die manier alles eruit. En om echt het onderste uit het pak te halen, kan je met een theelepel het laatste beetje uit de opening scheppen. Zo ga je niet alleen efficiΓ«nt met je producten om, maar kan je ook nog een van de onderstaande lekkere receptjes maken met de restjes!
WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES ZUIVEL?
Heb je nog wat restjes melk of yoghurt over, maar is het net te weinig voor een vol glas of kommetje? Geen zorgen! Met deze tips zorg je ervoor dat je die restjes niet hoeft weg te gooien. Zo tover je je restjes om in smakelijke gerechten en draag je bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Smoothie
Een goede manier om je restjes melk of yoghurt op te maken is door er een heerlijke smoothie van te maken! Mix je restjes simpelweg met wat vers fruit, zoals bananen, bessen of mango en voeg eventueel een handje spinazie of havermout toe voor extra voedingsstoffen. Blend alles tot een romig mengsel en je hebt binnen enkele minuten een verfrissende en voedzame smoothie. Het beste is dat je je smoothie in een handige smoothiebeker mee kan nemen voor onderweg. Zo geniet je niet alleen van een lekker ontbijt of tussendoortje, maar draag je ook bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Wentelteefjes
Heb je nog restjes melk over? Perfect! Gebruik het om heerlijke wentelteefjes te maken en tegelijkertijd oud brood op te maken. Meng de melk met een ei, wat suiker en een snufje kaneel voor die extra smaak. Laat het brood even in dit mengsel weken, zodat het goed doordrenkt is. Bak de plakken brood vervolgens goudbruin in een pan en geniet van deze lekkere traktatie. Serveer ze met wat vers fruit, ahornsiroop of een beetje poedersuiker voor een extra feestelijke touch.
Yoghurtijsjes
Zoek je een leuke variatie op de smoothie? Gebruik je restjes Griekse yoghurt om heerlijke, zelfgemaakte ijsjes te maken! Meng de yoghurt met wat vers fruit, zoals aardbeien, mango of zelfs een beetje honing voor extra zoetheid. Giet het mengsel in ijsvormpjes en stop ze in de vriezer. Na een paar uur heb je heerlijke, romige ijsjes die perfect zijn voor een warme dag. Geniet van je zelfgemaakte ijsjes zonder verspilling!
Dipsaus
Heb je wat restjes yoghurt over? Maak er een smakelijke dipsaus van! Meng de yoghurt met wat pesto voor een verrassende chipsdip of combineer met mayonaise, verse bieslook, peterselie en een scheutje citroensap. Breng je dipsaus op smaak met zout en peper voor een heerlijk, smaakvol sausje om bijvoorbeeld stukjes komkommer, wortel of paprika in te dippen. Vul een klein vershoudbakje met je zelfgemaakte dipsaus en een ander bakje met gesneden groente, en je hebt een gezonde en lekkere snack voor op werk of school.
Tzatziki
Maak van je restjes yoghurt een heerlijke tzatziki! Rasp een halve komkommer en meng deze met een flinke lepel yoghurt, een teentje knoflook (fijngehakt) en een scheutje olijfolie. Breng je tzatziki op smaak met zout en peper, en hebt een frisse saus die perfect past bij een Griekse maaltijd of als dip bij een borrel met stokbrood. Bewaar je tzatziki in een luchtdicht vershoudbakje, zodat je er langer van kan genieten. Zo heb je niet alleen een smaakvolle toevoeging aan je gerechten, maar maak je ook efficiΓ«nt gebruik van je restjes zuivel.
-
Rond (mini) vershouddoosje 100 ml€2.75
-
Product in de uitverkoopRonde vershouddoos 600 mlOorspronkelijke prijs was: €4.95.€3.55Huidige prijs is: €3.55.
MEER OVER LOCKNLOCK
LocknLock staat voor gemak, slim bewaren en minder verspillen. Dus zoek je een oplossing voor het bewaren van restjes? Wil je je lunch lekvrij mee kunnen nemen? Of wil je je (koel)kast organiseren? Er is voor iedereen een LocknLock oplossing! VanΒ vershoudbakjesΒ totΒ ovenschalen met dekselΒ en vanΒ thermosflessenΒ totΒ schoolbekers; LocknLock heeft een compleet assortiment duurzame producten voor het bewaren, meenemen en organiseren van eten en drinken.