Soep bewaren

Soep bewaren doe je zo!

Soep bewaren lijkt niet zo lastig, maar wat veel mensen niet weten is dat bij het bewaren van soep veel smaak verloren kan gaan. En dat is natuurlijk zonde! De bekendste en misschien wel meest gegeten soepen in Nederland zijn de tomaten- en champignonsoep. Je kan dan ook haast niet om ze heen in de horecagelegenheden in Nederland. Hoe lekker is het om hiervan een enorme pan te maken en daar meerdere dagen van te kunnen eten alsof het vers gemaakt is?

SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST OF IN DE DIEPVRIES?

Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn. Dit proef je natuurlijk ook direct aan de smaak.

SOEP UIT BLIK BEWAREN

Ja, soep uit blik kan je wel degelijk bewaren na openen van het blik. Gebruik daarvoor ook de gouden regel: ruiken! Wel is het zo dat de versheid van soep uit blik al minder is dan zelf gemaakte soep. Hierdoor zal soep uit blik minder lang houdbaar zijn. Houd dit dus goed in de gaten en gebruik een bijpassend vershouddoosje voor soep bewaren in plaats van het blik zelf.

GESCHIKTE VERSHOUDBAKJES

Soep bewaren doe je het beste in goed afsluitbare vershoudbakjes in plaats van in een pan of blik. Bewaar je soep voor +/- 4 personen, kies dan een vershoudbak met een inhoud van minimaal 1 liter. Bewaar je soep voor 10+ personen? Kies dan voor de vershouddoos van 3,6 liter. Zo weet je zeker dat je genoeg hebt voor de grote soepeters. Wil je de soep bewaren voor meerdere dagen of invriezen? Bewaar het dan per portie in kleinere bakjes. Kies één van onze voordeelsets en je hebt altijd het goede bakje bij de hand!

LOCK&LOCK VERSHOUDBAKJES

Wil je producten langer vers houden? Of ben je op zoek naar een oplossing voor het bewaren leftovers? Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes nemen bovendien geen luchtjes aan, zodat bijv. vis en kaas zonder bezwaar kunnen worden bewaard. BPA-vrij en geschikt voor magnetron, diepvries en vaatwasser. Bekijk alle vershoudbakjes van LOCK&LOCK!


INSPIRATIE

Zin in soep gekregen? Hieronder drie heerlijke soep-recepten!

Rode linzensoep met kokosmelk

soep-bewaren


IngrediΓ«nten:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • 300 gram gedroogde linzen
  • 1 rode peper
  • 1 blik kokosmelk
  • snufje kaneel
  • een bosje koriander

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in de knoflook fijn en fruit dit kort in de pan.
  2. Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
  3. Voeg de groentebouillon en water samen toe met de linzen.
  4. Snijd de rode peper in de lengte door midden, haal de uiteinden eraf en haal de pitjes eruit. Voeg de peper in zijn totaliteit toe aan de soep en laat mee koken.
  5. Voeg de helft van het blik kokosmelk toe en laat meekoken.
  6. Laat de soep nu voor een minuut of 20 (of 30 als je het gevoel hebt dat de linzen nog niet gaar zijn) koken.
  7. Pureer de soep met een staafmixer. Pureer ook de peper mee, zodat de soep wat pittiger wordt. Als je een minder pittige soep wilt, haal je de peper eruit.
  8. Voeg nu een snuf kaneel toe en eventueel wat peper en zout om de soep op smaak te brengen.
  9. Roer de andere helft van het blik kokosmelk door de soep.
  10. Serveer de soep met verse koriander.

Kokosmelk in de soep? Tip!
Nadat de soep ontdooid was bleek de kokosmelk niet helemaal haar structuur terug te hebben. De kokosmelk was iets aan de dikke kant, maar wel op smaak. Belangrijk is om dan goed door de soep te roeren, zodat de soep zijn structuur terug krijgt. Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om kokosmelk later aan de soep toe te voegen!


Noodlessoep met omeletreepjes


IngrediΓ«nten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 gesnipperde ui
  • Β½ prei in halve ringen
  • 2 el currypasta (naar smaak)
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 200 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte
  • Β½ Chinese kool, in reepjes
  • Β½ gele paprika, in reepjes
  • Β½ rode paprika, in reepjes
  • 100 g brede rijst noodles
  • 1 limoen
  • 4 takjes koriander
  • 3 eieren, geklutst

Bereidingswijze:

  1. Verhit in een grote kookpan 1 eetlepel olie. Fruit de ui samen met de prei. Voeg de currypasta toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.
  2. Giet de bouillon erbij en voeg de sugar snaps, kool, paprika en noodles toe. Kook in 5 minuten de noodles gaar en de groenten beetgaar. De groenten moeten net onder staan in het water.
  3. Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan en bak een omelet. Snijd deze in reepjes. 4. Breng de soep op smaak met sap van een halve limoen en eventueel nog met peper en zout. Schenk de soep in grote kommen, bestrooi met wat reepjes omelet en blaadjes koriander erover. Snijd de resterende limoen in plakjes en serveer bij de soep.

Tomatensoep met basilicum

tomatensoep-met-basilicum


IngrediΓ«nten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 kilo trostomaten
  • 8 g verse basilicum
  • Β½ theelepel chilipoeder
  • 1 liter water
  • bouillonblokjes
  • 20 g pijnboompitten

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en doe de knoflook in een knoflookpers.
  2. Bak de ui en knoflook kort aan in een soeppan met een beetje olijfolie.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de ui en knoflook, bak 5 minuten mee.
  4. Snijd de basilicum grof, bewaar een paar blaadjes voor de garnering.
  5. Voeg nu het water, de bouillonblokjes, de gesneden basilicum en de chilipoeder toe en kook de soep 10 minuten.
  6. Bak ondertussen de pijnboompitjes lichtbruin in een droge pan.
  7. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.
  8. Serveer de tomatensoep met een paar blaadjes basilicum en de gebakken pijnboompitjes.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

πŸ’‘ Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

πŸ’‘Asperge liefhebbers opgeletπŸ’‘

Het aspergeseizoen is weer begonnen! πŸŽ‰ Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

πŸ‘‰ Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

πŸ‘‰ Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

πŸ‘‰ Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!πŸ§€ Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.πŸ€” Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

πŸ§‘β€πŸŒΎ Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

πŸ‘‰ Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!πŸ§€βœ¨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...