Soep bewaren

Soep bewaren doe je zo!

Soep bewaren lijkt eenvoudig, maar wist je dat je gemakkelijk smaak kunt verliezen als je dit niet op de juiste manier doet? Dat zou natuurlijk zonde zijn van al die heerlijke ingrediënten! Of je nu een grote pan tomatensoep of champignonsoep hebt gemaakt, het is heerlijk om meerdere dagen van je soep te kunnen genieten, zonder dat de smaak achteruitgaat. In dit artikel ontdek je de beste tips voor het optimaal bewaren van soep, zodat elke kom soep smaakt alsof hij net vers is gemaakt!

SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST

Soep bewaren in de koelkast is een slimme manier om ervoor te zorgen dat je er nog een paar dagen van kunt genieten. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koelkast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden. Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!

SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES

Soep bewaren in de diepvries is ideaal als je het voor langere tijd wil bewaren. Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!

SOEP UIT BLIK BEWAREN

Soep uit blik bewaren is zeker mogelijk, ook nadat je het blik hebt geopend. De gouden regel is simpel: ruik eraan! Zolang de soep niet zuur ruikt, is deze nog veilig om te eten. Dit merk je trouwens ook snel aan de smaak. Houd er wel rekening mee dat de versheid van soep uit blik al minder is dan die van zelfgemaakte soep. waardoor het minder lang houdbaar is. Bewaar de soep daarom in een vershoudbakje in plaats van in het blik zelf, en let goed op hoe lang je het bewaart. Zo kun je nog even genieten van die snelle, kant-en-klare maaltijd!

SOEP BEWAREN IN VERSHOUDBAKJES

Geschikte vershoudbakjes zijn essentieel voor het optimaal bewaren van soep. Gebruik goed afsluitbare bakjes in plaats van een pan of blik, om de smaak en kwaliteit van je soep te behouden. Voor een soep voor ongeveer 4 personen is een bakje van minimaal 1 liter ideaal. Als je soep hebt voor 10+ personen, kies dan voor een grotere vershouddoos van 3,6 liter om zeker te zijn dat je genoeg hebt voor grote eters. Als je de soep voor meerdere dagen wilt bewaren of wilt invriezen, verdeel de soep dan in kleinere porties en bewaar deze in kleinere bakjes.

MEER OVER LOCKNLOCK

LocknLock staat voor gemak, slim bewaren en minder verspillen. Dus zoek je een oplossing voor het bewaren van restjes? Wil je je lunch lekvrij mee kunnen nemen? Of wil je je (koel)kast organiseren? Er is voor iedereen een LocknLock oplossing! Van vershoudbakjes tot ovenschalen met deksel en van thermosflessen tot schoolbekers; LocknLock heeft een compleet assortiment duurzame producten voor het bewaren, meenemen en organiseren van eten en drinken.


SOEP RECEPTEN

Zin in soep gekregen? Hieronder drie heerlijke soep-recepten!

Soep recept: Rode linzensoep met kokosmelk

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • 300 gram gedroogde linzen
  • 1 rode peper
  • 1 blik kokosmelk
  • snufje kaneel
  • een bosje koriander

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in de knoflook fijn en fruit dit kort in de pan.
  2. Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
  3. Voeg de groentebouillon en water samen toe met de linzen.
  4. Snijd de rode peper in de lengte door midden, haal de uiteinden eraf en haal de pitjes eruit. Voeg de peper in zijn totaliteit toe aan de soep en laat mee koken.
  5. Voeg de helft van het blik kokosmelk toe en laat meekoken.
  6. Laat de soep nu voor een minuut of 20 (of 30 als je het gevoel hebt dat de linzen nog niet gaar zijn) koken.
  7. Pureer de soep met een staafmixer. Pureer ook de peper mee, zodat de soep wat pittiger wordt. Als je een minder pittige soep wilt, haal je de peper eruit.
  8. Voeg nu een snuf kaneel toe en eventueel wat peper en zout om de soep op smaak te brengen.
  9. Roer de andere helft van het blik kokosmelk door de soep.
  10. Serveer de soep met verse koriander.

Kokosmelk in de soep? Tip!
Nadat de soep ontdooid was bleek de kokosmelk niet helemaal haar structuur terug te hebben. De kokosmelk was iets aan de dikke kant, maar wel op smaak. Belangrijk is om dan goed door de soep te roeren, zodat de soep zijn structuur terug krijgt. Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om kokosmelk later aan de soep toe te voegen!


Soep recept: Noodlessoep met omeletreepjes

Ingrediënten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ prei in halve ringen
  • 2 el currypasta (naar smaak)
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 200 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte
  • ½ Chinese kool, in reepjes
  • ½ gele paprika, in reepjes
  • ½ rode paprika, in reepjes
  • 100 g brede rijst noodles
  • 1 limoen
  • 4 takjes koriander
  • 3 eieren, geklutst

Bereidingswijze:

  1. Verhit in een grote kookpan 1 eetlepel olie. Fruit de ui samen met de prei. Voeg de currypasta toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.
  2. Giet de bouillon erbij en voeg de sugar snaps, kool, paprika en noodles toe. Kook in 5 minuten de noodles gaar en de groenten beetgaar. De groenten moeten net onder staan in het water.
  3. Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan en bak een omelet. Snijd deze in reepjes. 4. Breng de soep op smaak met sap van een halve limoen en eventueel nog met peper en zout. Schenk de soep in grote kommen, bestrooi met wat reepjes omelet en blaadjes koriander erover. Snijd de resterende limoen in plakjes en serveer bij de soep.

Soep recept: Tomatensoep met basilicum


Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 kilo trostomaten
  • 8 g verse basilicum
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 liter water
  • bouillonblokjes
  • 20 g pijnboompitten

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en doe de knoflook in een knoflookpers.
  2. Bak de ui en knoflook kort aan in een soeppan met een beetje olijfolie.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de ui en knoflook, bak 5 minuten mee.
  4. Snijd de basilicum grof, bewaar een paar blaadjes voor de garnering.
  5. Voeg nu het water, de bouillonblokjes, de gesneden basilicum en de chilipoeder toe en kook de soep 10 minuten.
  6. Bak ondertussen de pijnboompitjes lichtbruin in een droge pan.
  7. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.
  8. Serveer de tomatensoep met een paar blaadjes basilicum en de gebakken pijnboompitjes.