Kruiden drogen

Kruiden drogen: zo doe je dat!

Verse kruiden in een gerecht zijn heerlijk! Maar ja, het plantje wat je hiervoor gekocht hebt, blijft vaak niet zo vers. Om het maximale uit je kruidenplantje te halen, kan je de kruiden drogen. Zo kan je er nog lang van genieten!

KRUIDEN DROGEN AAN DE LUCHT

De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Laat de kruiden net zo lang hangen totdat je de blaadjes gemakkelijk van de takken kunt afrissen. Dit kan 1 tot 4 weken duren.

KRUIDEN DROGEN IN DE OVEN

Een snellere manier is om de kruiden te drogen in de oven. Verwarm de oven op 35°C, leg de kruiden verspreid op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven. Houd de ovendeur een beetje open voor wat luchtcirculatie, dit kan eenvoudig door er bijv. een houten pollepel tussen te steken. De droogtijd is afhankelijk van het kruid, maar duurt minstens 1 tot 4 uur. Zodra de kruiden knisperig aanvoelen, is het voldoende gedroogd. 

KRUIDEN DROGEN IN DE MAGNETRON

Wil je helemaal snel klaar zijn? Spreid de takjes op een vel keukenpapier, zorg dat ze los van elkaar liggen. Leg er nog een vel keukenpapier bovenop en plaats het in de magnetron. Zet de magnetron op 600 Watt en laat het maximaal 3 tot 5 minuten drogen. 

ALGEMENE TIPS

Welke methode je ook gaat gebruiken, houd de volgende tips in gedachten.

  • Verwijder dorre takken en/of blaadjes.
  • Was de kruiden schoon voordat je ze gaat drogen.
  • Droog niet langer dan nodig. Zodra de kruiden knisperig aanvoelen, is het voldoende gedroogd. Te lang drogen kan zorgen voor smaakverlies.
  • Kruiden met sterke/harde blaadjes zijn het beste om te drogen. Denk hierbij aan laurier, rozemarijn, oregano en tijm.
  • Kruiden met zachte bladeren, zoals basilicum, peterselie, bieslook en munt kan je beter invriezen.

GEDROOGDE KRUIDEN BEWAREN

Bewaar je gedroogde kruiden in een luchtdicht vershouddoosje. Zorg dat het bakje op een koele en donkere plek staat. De kruiden zijn 12 maanden houdbaar. Plak een etiket op het bakje met de naam van het kruid en de datum waarop het in het bakje is gedaan, zo houd je overzicht!

Instagram

Wist je dat je zowel groene als witte asperges kan invriezen?💡 Zo kan je ook buiten het seizoen genieten van deze heerlijke delicatesse!

👉 Snijd van zowel de groene als de witte asperges de onderkant van de steel af en schil de witte asperges. Bewaar ze vervolgens in een vershoudbakje in de vriezer. Zo blijven ze maar liefst 4 tot 6 maanden goed.

👩‍🍳 Wanneer je de asperges wil gebruiken, hoef je ze niet te ontdooien. Je kunt ze gewoon rechtstreeks in een pan met ruim kokend water doen.

Dus ben je een asperge liefhebber? Zorg ervoor dat je dat je altijd wat asperges in de vriezer hebt voor een heerlijke maaltijd, op elk moment van het jaar!

.
.
.
.
.

#locknlock #locknlocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #verspillingsvrij #samentegenvoedselverspilling #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogonl #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...