Kruiden drogen

Kruiden drogen: zo doe je dat!

Verse kruiden kunnen een gerecht transformeren van simpel naar sensationeel! Toch blijft het vaak een uitdaging om je kruidenplantje langer vers te houden dan een paar weken. Gelukkig is er een slimme oplossing: kruiden drogen. Door je verse kruiden op de juiste manier te drogen, haal je het maximale uit je planten en zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van die heerlijke smaken. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het drogen van kruiden.

KRUIDEN DROGEN AAN DE LUCHT

De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Wanneer de blaadjes gemakkelijk van de takken kunnen worden afgehaald, zijn je kruiden perfect gedroogd en klaar voor gebruik in je favoriete gerechten. Het kan even duren, meestal tussen de 1 en 4 weken, maar het resultaat is het waard.

KRUIDEN DROGEN IN DE OVEN

Heb je niet zoveel geduld om je kruiden aan de lucht te laten drogen? Dan is het drogen in de oven een snelle en effectieve oplossing! Verwarm de oven tot 35ºC en verspreid de kruiden gelijkmatig op een bakplaat bekleed met bakpapier. Om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is, houd je de ovendeur een klein beetje open; dit kan eenvoudig door er bijvoorbeeld een houten pollepel tussen te steken. Zodra de kruiden knisperig aanvoelen, zijn ze perfect gedroogd en klaar om je gerechten een boost van smaak te geven!

KRUIDEN DROGEN IN DE MAGNETRON

Als je echt snel resultaat wilt, is de magnetron de beste keuze! Begin met het spreiden van de takjes kruiden op een vel keukenpapier. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Leg vervolgens een tweede vel keukenpapier bovenop de kruiden en plaats het geheel in de magnetron. Zet de magnetron op 600 Watt en laat de kruiden 3 tot 5 minuten drogen. Houd de magnetron goed in de gaten, want de exacte tijd kan variëren afhankelijk van het soort kruid en de magnetron zelf. Zodra je een knapperige textuur hebt bereikt, zijn je kruiden klaar voor gebruik en kun je ze snel toevoegen aan je favoriete gerechten!

ALGEMENE TIPS

Welke methode je ook kiest voor het drogen van kruiden, het is belangrijk om enkele handige tips in gedachten te houden:

  • Verwijder dorre takken en/of blaadjes: Begin met het voorbereiden van je kruiden door alle ongewenste, verwelkte delen te verwijderen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van je gedroogde kruiden.
  • Was de kruiden schoon: Spoel je kruiden goed af onder stromend water voordat je ze gaat drogen. Dit verwijdert eventuele vuildeeltjes en pesticiden.
  • Droog niet langer dan nodig: Houd de textuur van je kruiden goed in de gaten. Zodra de kruiden knisperig aanvoelen, zijn ze voldoende gedroogd. Te lang drogen kan leiden tot smaakverlies, dus het is beter om het droogproces iets eerder te stoppen dan te laat.
  • Kies de juiste kruiden: Kruiden met sterke of harde blaadjes, zijn het beste om te drogen. Deze behouden hun smaak en aroma goed:
    • Tijm: een veelzijdig kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken.
    • Oregano: perfect voor pizza’s en pastagerechten, oregano behoudt zijn smaak goed na het drogen.
    • Rozemarijn: met zijn sterke aroma is dit kruid ideaal voor het kruiden van vlees en aardappelen.
    • Salie: dit kruid heeft een unieke, sterke smaak die goed blijft na het drogen en ideaal is voor vullingen en sauzen.
    • Dille: vaak gebruikt in visgerechten en bij het maken van augurken, dille behoudt zijn smaak goed als het gedroogd is.
    • Koriander: de gedroogde zaden, ook wel korianderzaad genoemd, zijn perfect voor het kruiden van diverse gerechten.
    • Peterselie: dit populaire kruid kan goed worden gedroogd en gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten.
  • Vriezen voor zachte kruiden: Voor kruiden met zachte bladeren, zoals basilicum, is kruiden invriezen vaak een betere optie. Dit helpt om hun frisse smaak te behouden en voorkomt dat ze slap worden.
    • Basilicum: dit kruid verliest snel zijn aroma als het gedroogd wordt, dus invriezen is de beste optie om de frisse smaak te behouden.
    • Peterselie: snijd de blaadjes fijn en vries ze in. Dit behoudt de smaak en maakt het gemakkelijk om te gebruiken in gerechten.
    • Bieslook: snijd de stelen in kleine stukjes en vries ze in. Bieslook behoudt zijn smaak goed in de vriezer.
    • Munt: verliest zijn smaak snel bij het drogen. Het kan ingevroren worden voor gebruik in cocktails of desserts.
    • Koriander: zowel de blaadjes als de stelen kunnen worden ingevroren, wat de smaak goed behoudt.

GEDROOGDE KRUIDEN BEWAREN

Voor het beste behoud van je gedroogde kruiden is het essentieel om ze op de juiste manier te bewaren. Gebruik een luchtdicht vershoudbakje om te voorkomen dat er lucht en vocht bij de kruiden komen. Plaats het bakje op een koele, donkere plek, zoals een keukenkastje, weg van direct zonlicht en warmtebronnen. Op deze manier blijven kruiden tot wel 12 maanden houdbaar. Vergeet niet om een etiket op het bakje te plakken met de naam van het kruid en de datum waarop je het hebt gedroogd. Dit helpt je om overzicht te houden en te weten wanneer het tijd is om nieuwe kruiden te drogen!

LOCKNLOCK VERSHOUDBAKJES

LocknLock staat voor gemak, slim bewaren en minder verspillen. Ben je op zoek naar een oplossing voor het bewaren van je gedroogde kruiden? Wil je je lunch lekvrij mee kunnen nemen? Of wil je je (koel)kast op een slimme manier organiseren? LocknLock heeft voor iedereen de ideale oplossing! Dankzij de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes lekvrij, waardoor je eten dagen langer vers blijft. Bovendien zijn de bakjes BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron, wat ze super praktisch maakt voor dagelijks gebruik,