Een op en top Nederlandse lekkernij: kaas. Lekker voor op brood of bij de borrel. Zo’n stuk kaas is heerlijk, maar kaas bewaren kan wel eens lastig zijn. Verpak je het niet goed dan droogt het uit, maar verpak je het té goed dan is het minder lang houdbaar. En dan zijn er natuurlijk ook nog allemaal verschillende soorten kaas. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen waarmee je er voor kunt zorgen dat je jouw kazen veel langer kunt bewaren! Hieronder vind je tips voor het bewaren van harde kaas, half harde kaas en zachte kaas:
HARDE KAAS BEWAREN
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed. Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed. Hoe zorg je ervoor dat je harde kaas zo lang mogelijk kan bewaren?
Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier
Koop je kaas bij de kaasboer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee om de kaas in te bewaren. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
In de kaasdoos van LocknLock kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte afsluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
Bewaar harde kaas in de groentelade van je koelkast
Waarom de groentelade? Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.
Extra tip: haal de kaas een halfuur voor het eten uit de koelkast. Op deze manier kan de smaak van de kaas beter tot zijn recht komen. Alle smaakstoffen komen dan langzaam vrij. Probeer de kaas daarom ook niet te vaak uit de koelkast te halen.
Raak enkel de korst aan bij het snijden
Probeer zoveel mogelijk alleen de korst van de kaas aan te raken. Overal waar je vingers op hebben gezeten, kan sneller schimmelvorming ontstaan. Laat daarom ook zoveel mogelijk de korst van de kaas eromheen zitten.
Is er toch schimmel ontstaan? Schimmels op kaas zijn geheel ongevaarlijk en horen er ook gewoon bij. Daarnaast zit de schimmel alleen aan het oppervlak. Je kan het er dus gewoon vanaf snijden!
Kaas invriezen
Wist je dat je harde kazen ook kunt invriezen? Hoelang de kaas dan goed blijft is afhankelijk van de soort, maar gemiddeld wel 2 tot 4 maanden. Dit zal alleen wel wat ten koste gaan van de smaak. Je kunt het stuk in z’n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje. Als je plakjes kaas gaat invriezen, kan je het beste tussen ieder plakje een stukje bakpapier doen zodat je het makkelijk van elkaar af kan halen.
HALF HARDE KAAS BEWAREN
Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken. Verder gelden voor half harde kaas dezelfde tips als hierboven om het zo optimaal mogelijk te bewaren.
ZACHTE KAAS BEWAREN
Over het algemeen geldt: hoe zachter de kaas, hoe minder lang de houdbaarheid. Zachte kaas, zoals Camembert en Mozzarella kan je daarom ook het minst lang bewaren. In de verpakking, kan je deze kaassoorten 1 tot 2 weken bewaren.
Bewaar geopende zachte kaas in een vershoudbakje
Je kunt zachte kaas het beste in de originele verpakking bewaren. Hou je na een borrel toch een stukje kaas over? Dan kan je het ook in een luchtdicht vershoudbakje bewaren. Bijvoorbeeld in de botervloot van LocknLock. Met de extra losse tray is dit bakje gemakkelijk te gebruiken op tafel: draai het bakje om en serveren maar!
-
Botervloot 460 ml€4.95
Bewaar zachte kaas hoger in de koelkast
Zachte kaas kan beter bij een lagere temperatuur bewaard worden dan andere kazen. Deze kazen kan je daarom beter hoog in de koelkast bewaren.
Omdat deze zachte kazen het meeste vocht bevatten, is het invriezen van zachte kaas geen optie.
Bewaar zachte kaas in het vocht
Sommige zachte kazen zoals Mozzarella en Feta zitten in vocht in de originele verpakking. Gooi dit vocht tijdens het openen van deze kazen niet weg als je de kazen na openen nog wil bewaren. Het is belangrijk dat deze kazen in het vocht bewaard worden.
Mozzarella bewaren
Restjes Mozzarella kan je het beste in het eigen vocht in een goed afgesloten vershoudbakje bewaren. Je kunt het vocht eventueel aanvullen met wat extra water en zout. Je kunt de Mozzarella namelijk langer bewaren als de kaas goed in het vocht staat. De kwaliteit van de Mozzarella gaat hierdoor wel iets achteruit, waardoor je het op deze manier maximaal 2 of 3 dagen kan bewaren.
Feta bewaren
Ook geopende Feta kan je in de eigen zoutoplossing in een goed afgesloten vershoudbakje bewaren. Wil je de Feta langer bewaren? Snijd het dan in blokjes en vul een vershoudbakje met olijfolie en kruiden. De feta krijgt dan extra smaak en op deze manier kan je het nog een aantal weken bewaren.
-
Product in de uitverkoopRonde vershouddoos 600 mlOorspronkelijke prijs was: €4.95.€3.95Huidige prijs is: €3.95.
LOCKNLOCK BEWAARDOZEN
LocknLock staat voor gemak, slim bewaren en minder verspillen. Dus zoek je een oplossing voor het bewaren van kaas? Wil je je lunch lekvrij mee kunnen nemen? Of wil je je (koel)kast organiseren? Er is voor iedereen een LocknLock oplossing! Door de perfecte afsluiting zijn de bewaardozen lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bewaardozen zijn BPA vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.