Meal preppen

Food prepping. Hét stappenplan om een succesvol food prepper te worden.

Food prepping is goed voor de gezondheid, goed voor de portemonnee én goed voor het milieu. Daarnaast zorgt foodpreppen ervoor dat je keuken schoon blijft en bespaart het food prepping je een hoop van je oh-zo kostbare tijd. Niet gek dus dat de “food prep”-rage vanuit Amerika de Atlantische Oceaan is komen overwaaien en nu ook in Europa steeds meer in populariteit toeneemt. Van fitnessfreaks tot moeders met hongerige kinderen: ze zorgen er allemaal voor dat al het eten voor de volgende week op zondagavond al (kook)klaar is. Dit met de achterliggende gedachte dat als je geen planning maakt en je maaltijdkeuzes aan het toeval overlaat, de kans groot is dat je keer op keer de verkeerde keuze maakt. Wil je aan de slag gaan met food preppen? Hieronder vind je een handig stappenplan!

# STAP 1: INSPIRATIE VOOR FOOD PREPPING

De eerste stap bij het food preppen is het opdoen van inspiratie. Kijk in tijdschriften, bezoek kookwebsites en -fora op het internet en zap langs alle kookprogramma’s af op je TV om op lekkere en gezonde gerecht ideeën te komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van lasagne of enchiladas? Bekijk hier alle mealprep recepten.

# STAP 2: FOOD PREP PLANNING

Genoeg inspiratie opgedaan? De tweede stap die je moet nemen bij het foodpreppen is het uitdenken van het eetschema van de volgende week. Ga je een dagje sporten, plan dan voor die dag een koolhydraatrijke maaltijd in. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag gevarieerd eet en voldoende (verschillende) voedingsstoffen binnen krijgt. Vraag jezelf ook af wie op welke dag allemaal met je mee eet, en of deze mee-eters nog specifieke eetwensen hebben?

# STAP 3: BOODSCHAPPENLIJST

Wanneer je weet wat je gaat eten en hoeveel eten je per dag wilt gaan maken, is het tijd om op te schrijven wat je allemaal nodig hebt om deze gerechten klaar te maken. Ga, per gerecht, na welke ingrediënten erin moeten en hoeveel je van ieder ingrediënt nodig hebt. Check wat je nog in huis hebt en schrijf alles op dat je alsnog moet kopen.

# STAP 4: BOODSCHAPPEN DOEN

Wanneer het duidelijk is wat er allemaal in huis gehaald moet worden, is het tijd om de boodschappen te gaan doen voor de meal prep. Let er wel op dat je je tijdens het winkelen niet laat verleiden tot (ongezonde) impulsaankopen. Je bent al zo lekker bezig, laat het nu niet los! Tip: berg wanneer je thuiskomt de boodschappen niet op, maar begin gelijk met food prepping. De motivatie om te beginnen is veel groter wanneer alles nog op het aanrecht ligt, dan wanneer je alles hebt opgeborgen en weer uit kastjes tevoorschijn moet toveren!

# STAP 5: VERSHOUDBAKJES

Afhankelijk van wat je gaat preppen, heb je een voorraad goede, luchtdichte vershoudbakjes nodig. Liefst soortgelijke bakjes zodat je ze in de (koel)kast of vriezer makkelijk kunt stapelen. Investeer eenmalig in kwaliteit, het gaat je plezier en gemak opleveren! De meal prep bakjes van LOCK&LOCK zijn luchtdicht waardoor de inhoud echt langer vers blijft! Wel zo handig als je gaat food preppen. Bovendien lekken ze niet zodat je de bakjes ook op de zijkant kunt zetten, mocht je even geen plaats meer hebben in je koelkast.

# STAP 6: VOORBEREIDING EN STAPELEN MAAR

Wanneer de ingrediënten in huis zijn, kunnen deze voorbereid worden zodat het eten op de betreffende dag in 1x de pan of de oven in kan. Leef je uit met wassen, hakken, stampen, snijden, schillen, raspen en pureren. Stop vervolgens de verschillende ingrediënten per maaltijd in de vershoudbakjes en markeer dit met de dag van de week waarop de maaltijd gepland staat. Alles in bakjes ingedeeld? Dan is het tijd om te gaan stapelen en zodoende de ijskast tot de nok te vullen! Mocht je food prepping in het weekend doen dan is het aan te raden om de eerste stappen op zaterdag uit te voeren. Je hebt dan de hele zondag om aan deze stap te spenderen.

mealpreppen

FOODPREPPER WORDEN? DOE HET ZO!

Op zondag zorg je er vervolgens voor dat de ingrediënten klaar zijn zodat de verschillende maaltijden in een handomdraai op tafel kunnen worden gezet. Zo voorkom je dat je ooit nog gedwongen wordt weer even snel die ongezonde maaltijd uit de muur te trekken!

Velen zijn je al voorgegaan. Lees enkele ervaringen van food preppers die onze bakjes getest hebben.

“In principe is het iets wat ik eigenlijk al jaren doe. Door mijn onregelmatige werkweek komt het dus vaak voor dat ik overdag wel genoeg tijd heb om verse maaltijden te bereiden. Dus op de dagen dat ik dan thuis ben kook ik uitgebreid alles vers. Ik kook dan graag in grote hoeveelheden en dan zijn deze bakjes van Lock & Lock een uitkomst om alles te proportioneren en in de koelkast of diepvries te bewaren.” – Wilmie Willemse

“Als ik voor een aantal dagen een menu maak, kijk ik eerst op mijn lijstje en in de koelkast wat ik nog beschikbaar heb. En die ingrediënten neem ik dan mee in mijn volgende lijstje. Ik hoef dus ook minder weg te gooien” – Wim Peters

“Mijn koelkast was zonder vreemde geurtjes en de bewaarde eten was helemaal niet uitgedroogd. We vonden dit handig dat sauzen even weer opgewarmd kunnen worden in de magnetron en dat gebruikte bakjes zo in de vaat kunt.” – Deonart

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

💡 Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

💡Asperge liefhebbers opgelet💡

Het aspergeseizoen is weer begonnen! 🎉 Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

👉 Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

👉 Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

👉 Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!🧀 Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.🤔 Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

🧑‍🌾 Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

👉 Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!🧀✨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...