Soep bewaren

Meal prep recept | 3x soep

Een goed soep recept is ideaal voor meal preppen. Het is niet alleen heerlijk om een grote pan soep te maken, maar ook superhandig! Verdeel de soep in porties en bewaar ze voor later, zodat je meerdere dagen kunt genieten van een snelle, gezonde maaltijd. Of je nu het avondeten snel op tafel wil zetten of een warme lunch wilt meenemen, soep is altijd een goede keuze. Wil je je soep warm houden voor onderweg? Met de thermos lunchbox blijft je soep tot wel 6 uur lang warm en kun je overal genieten van een vers gemaakte maaltijd!

MEAL PREP RECEPT: RODE LINZENSOEP MET KOKOSMELK

Linzensoep is een perfecte maaltijd voor de koudere dagen of wanneer je behoefte hebt aan een voedzame en vullende lunch. Linzen zitten boordevol eiwitten, vezels en vitaminen, waardoor ze een uitstekende basis vormen voor een gezonde soep. In dit recept combineren we de aardse smaak van linzen met de romigheid van kokosmelk en een vleugje pittigheid van rode peper, voor een soep die zowel verwarmend als verfrissend is. Dit is niet alleen een makkelijk soep recept om van te genieten, maar ook ideaal voor meal prepping, zodat je er meerdere dagen van kunt eten!

IngrediΓ«nten:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1,5 liter groente bouillon
  • 300 gram gedroogde linzen
  • 1 rode peper
  • 1 blik kokosmelk
  • Snufje kaneel
  • Bosje koriander (optioneel)

MEAL PREPPEN:

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit dit kort in een grote pan met een beetje olie.
  2. Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door en laat kort meebakken.
  3. Voeg de groentebouillon en water toe, samen met de linzen. Roer alles goed door.
  4. Snijd de rode peper in de lengte door, haal de zaadlijsten eruit en voeg de peper in zijn geheel toe aan de soep. Laat mee koken.
  5. Voeg de helft van het blik kokosmelk toe en laat de soep 20 tot 30 minuten koken, of totdat de linzen zacht zijn. Controleer de linzen af en toe; ze moeten zacht aanvoelen, maar niet uit elkaar vallen.
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie. Pureer ook de peper mee voor extra pit. Als je van een mildere soep houdt, verwijder dan de peper voordat je de soep pureert.
  7. Voeg een snufje kaneel toe en breng de soep op smaak met zout en peper naar wens.
  8. Roer de andere helft van het blik kokosmelk door de soep en verwarm nog kort door.
  9. Serveer de soep met verse koriander voor een extra frisse smaak (optioneel).

BEWAREN:

Bewaar de soep in een luchtdichte vershoudbak in de koelkast voor 3-4 dagen. Je kunt de soep ook invriezen voor later gebruik. Het is een ideale maaltijd voor drukke dagen, en je kunt de soep gewoon opwarmen in een pan of magnetron. Voeg voor het opdienen extra verse koriander toe voor een opfrisser.


MEAL PREP RECEPT: NOEDELSOEP MET OMELETREEPJES

IngrediΓ«nten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Β½ prei, in halve ringen
  • 2 el currypasta (naar smaak)
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 200 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte
  • Β½ Chinese kool, in reepjes
  • Β½ gele paprika, in reepjes
  • Β½ rode paprika, in reepjes
  • 100 g brede rijst noedels
  • 1 limoen
  • 4 takjes koriander
  • 3 eieren, geklutst

MEAL PREPPEN:

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een grote kookpan. Voeg de gesnipperde ui en de prei toe en fruit deze 3-4 minuten totdat ze zacht beginnen te worden.
  2. Voeg de currypasta toe en bak deze kort mee, totdat de geur vrijkomt.
  3. Giet de groentebouillon erbij en voeg de gehalveerde sugar snaps, Chinese kool, paprika’s en de noedels toe. Breng de soep aan de kook en laat 5 minuten koken, totdat de noedels gaar zijn en de groenten beetgaar blijven. De groenten moeten net onderstaan in het water.
  4. Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan. Kluts de eieren en bak een omelet. Snijd de omelet in reepjes.
  5. Breng de soep op smaak met het sap van de halve limoen en eventueel wat peper en zout naar smaak.
  6. Verdeel de soep over grote kommen, top af met de omeletreepjes en garneer met verse koriander.
  7. Snijd de resterende limoen in plakjes en serveer deze bij de soep voor een frisse toevoeging.
  8. Giet de bouillon erbij en voeg de sugar snaps, kool, paprika en noodles toe. Kook in 5 minuten de noodles gaar en de groenten beetgaar. De groenten moeten net onder staan in het water.
  9. Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan en bak een omelet. Snijd deze in reepjes. 4. Breng de soep op smaak met sap van een halve limoen en eventueel nog met peper en zout. Schenk de soep in grote kommen, bestrooi met wat reepjes omelet en blaadjes koriander erover. Snijd de resterende limoen in plakjes en serveer bij de soep.

BEWAREN:

Je kunt de soep in porties verdelen en bewaren in de koelkast voor 3-4 dagen. Voor het beste resultaat kun je de omelet pas vlak voor het serveren toevoegen, zodat het lekker vers blijft. Als je de soep mee wilt nemen, bewaar de omelet en de soep apart, en voeg de omelet pas toe wanneer je de soep gaat opwarmen. Dit voorkomt dat de omelet slap wordt. Deze soep is ook uitstekend geschikt om in te vriezen. Wanneer je de soep opwarmt, voeg dan verse koriander toe voor extra smaak.


MEAL PREP RECEPT: TOMATENSOEP MET BASILICUM

IngrediΓ«nten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • Olijfolie
  • 1 kilo trostomaten, in blokjes gesneden
  • 8 g verse basilicum, grof gesneden (bewaar een paar blaadjes voor garnering)
  • Β½ theelepel chilipoeder
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (groente of kip)
  • 20 g pijnboompitten

MEAL PREPPEN:

  1. Snipper de ui en pers de knoflook in een knoflookpers.
  2. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en bak de ui en knoflook kort aan totdat ze glazig worden.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de ui en knoflook in de pan. Bak de tomaten 5 minuten mee, zodat ze hun sappen vrijgeven en wat inkrimpen.
  4. Snijd de basilicum grof en bewaar een paar blaadjes voor de garnering. Voeg de basilicum toe aan de pan.
  5. Voeg het water, de bouillonblokjes en het chilipoeder toe aan de soep. Roer alles goed door en laat de soep 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  6. Terwijl de soep kookt, bak je de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan. Dit duurt meestal maar een paar minuten, dus blijf erbij zodat ze niet verbanden.
  7. Haal de soep van het vuur en pureer deze met een staafmixer tot een gladde soep.
  8. Serveer de tomatensoep in kommen en garneer met de bewaarde basilicumblaadjes en de lichtbruine pijnboompitten.

BEWAREN:

Je kunt de soep in porties verdelen en maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. De soep is ook goed in te vriezen voor later gebruik. Wanneer je de soep weer opwarmt, kun je de pijnboompitten pas toevoegen voor extra crunch, of deze apart bewaren in een luchtdicht bakje. De soep is ideaal als lunch voor onderweg. Gebruik een thermos lunchbox om de soep tot wel 6 uur warm te houden!


SOEP BEWAREN

Na de bereiding is het belangrijk om de soep snel af te koelen om de versheid te behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de pan in een bak met koud water of ijs te zetten. Zodra de soep is afgekoeld, verdeel je deze in verschillende porties en bewaar je de soep in vershoudbakjes. Wil je de soep binnen enkele dagen opeten? Dan kun je de soep 2 dagen in de koelkast bewaren. Voor langere houdbaarheid kun je de soep het beste invriezen. In de vriezer blijft de soep tot wel 3 maanden goed, zodat je altijd een snelle en smakelijke maaltijd in huis hebt.