Perziken zijn van juni tot en met augustus op hun best: sappig, zoet en vol zomerse smaak. Heerlijk zo uit de hand te eten, maar ook verrassend lekker in ontbijtjes, salades of toetjes. Alleen… ze zijn ook kwetsbaar. Met warm weer rijpen ze snel, en voor je het weet zijn ze tΓ© rijp of zelfs al aan het rotten. Zonde! In dit artikel lees je hoe je perziken slim bewaart, zodat je er langer van kunt genieten. Ook delen we makkelijke recepten waarmee je perziken lekker op kunt maken.
Onrijpe perziken bewaren
Zijn je perziken nog hard en wat flauw van smaak? Geen zorgen – ze zijn gewoon nog niet helemaal rijp. Laat ze een paar dagen op de fruitschaal liggen, bij voorkeur op een koele plek uit de volle zon. Wil je het proces versnellen? Leg ze dan naast een banaan of appel. Die geven een stofje af, dat de rijping van perziken versnelt. Bewaar onrijpe perziken liever niet in de koelkast, want dan rijpen ze niet goed verder en kunnen ze melig worden.
Rijpe perziken bewaren
Zijn je perziken mooi zacht, geurig en geven ze een beetje mee als je erop drukt? Dan zijn ze rijp en op hun lekkerst! Je kunt ze nog één tot drie dagen bewaren in de koelkast om ze iets langer goed te houden. Leg ze bij voorkeur los van ander fruit en niet te dicht op elkaar, om kneuzingen te voorkomen. Haal de perziken op tijd uit de koelkast als je ze gaat eten, om kamertemperatuur smaken ze nóg zoeter en sappiger.
Gesneden perzik bewaren
Heb je een perzik aangesneden, maar eet je ‘m niet in één keer op? Bewaar de partjes dan luchtdicht in een vershoudbakje in de koelkast. Zo blijven ze nog 1 to 2 dagen lekker. Besprenkel ze eventueel met een beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Perziken invriezen
Perziken kun je ook prima invriezen. Ideaal als je er veel in huis hebt of als ze nΓ©t iets te rijp beginnen te worden. Schil ze, snijd ze in partjes en leg ze los van elkaar in de vriezer. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken. Na een paar uur kun je de bevroren stukjes samen in een vershoudbakje bewaren. Gebruik bevroren perzik bijvoorbeeld in smoothies, compote of om mee te bakken.
Zomers genieten met perzik
Zin om iets lekkers te maken met perzik? Deze recepten zijn makkelijk, fris en perfect voor warme dagen. Van ontbijt tot toetje – en alles ertussenin.

Yoghurt met perzik en granola
Een klassieker, maar dan zomers: yoghurt, verse stukjes perzik, honing en krokante granola. Tip: gebruik onze yoghurtbeker to go met apart compartiment voor je granola, zo blijft alles lekker knapperig!

Salade met gegrilde perzik, burrata en prosciutto
Zacht, zoet, zout en fris in één bord: deze zomerse salade heeft het allemaal. Gegrilde perzik combineert heerlijk met romige burrata, zoute ham en een simpele dressing van olijfolie. Bekijk hier een volledig recept voor een salade met gegrilde perzik. Lekker als lunch of lichte avondmaaltijd en handig mee te nemen in een van onze salade lunchboxen.

Perzikcrumble
Zin in een warm en kruimelig toetje met een zomerse twist? Deze perzikcrumble is snel gemaakt en heerlijk met een bolletje ijs erbij. Maak ze klaar in onze mini ovenschaaltjes met deksel, dan kan je het ook gemakkelijk bewaren voor later. Bekijk hier een recept voor een perzik-pecan crumble.

Perzik ijsthee
Maak je eigen ijsthee met perzik! Makkelijk om te maken, lekker fris en zonder toegevoegde suikers. Perfect voor warme dagen, een picknick of in een theebeker mee naar je werk. Bekijk hier een recept voor zelfgemaakte perzik ijsthee.
Meer over LocknLock
Bij LocknLock houden we van slim bewaren, vooral als het om vers en seizoensgebonden eten gaat. Onze vershoudbakjes, drinkflessen en lunchoplossingen zijn lekvrij, BPA-vrij en ontworpen voor dagelijks gemak – thuis Γ©n onderweg. Bekijk hier de hele collectie.