Stamppot bewaren en invriezen

Stamppot bewaren en invriezen: zo doe je dat!

Niet is zo lekker als een goede stamppot op een koude dag! Of je nu kiest voor boerenkool, andijvie, zuurkool of hutspot, stamppot is een heerlijke, voedzame maaltijd die je vaak in grote porties maakt. Maar wat doe je met de restjes? Geen zorgen, je kunt stamppot gemakkelijk bewaren en zelfs invriezen om er later nog een keer van te genieten. In dit artikel ontdek je handige tips over hoe je stamppot het beste kunt bewaren en invriezen, zodat je altijd een smaakvolle maaltijd achter de hand hebt!

STAMPPOT BEWAREN IN DE KOELKAST

Als je stamppot over hebt, wil je deze natuurlijk op de juiste manier bewaren zodat je er later nog van kunt genieten. Het beste kun je je overgebleven stamppot bewaren in een afgesloten vershoudbakje, zodat het lekker vers blijft. Plaats het bakje met stamppot in het midden van de koelkast, de koelste plek, zodat het zo lang mogelijk goed blijft. Vergeet niet om de stamppot eerst goed te laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Dit voorkomt dat de rest van je eten opwarmt en bederft door de hoge temperatuur. Een handige tip om de stamppot sneller te laten afkoelen is door het bakje in een laagje koud water te zetten. Zorg er ook voor dat je de stamppot niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat staan. Stamppot kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Tip: schrijf de datum op een etiket en plak op het bakje, dan weet je zeker wanneer je het kliekje in de koelkast hebt gezet.

Stamppot bewaren en invriezen

STAMPPOT INVRIEZEN

Wil je stamppot langer bewaren? Dan is invriezen een ideale oplossing. Stamppot blijft in de vriezer namelijk tot wel 3 maanden goed! Het invriezen van stamppot is eenvoudig als je gebruik maakt van goed afgesloten, luchtdichte vershoudbakjes. We hebben het invriezen van de meest populaire stamppotten voor je op een rijtje gezet:

BOERENKOOL INVRIEZEN

Wil je boerenkool invriezen, dan is het goed om te weten dat er verschil is tussen het invriezen van rauwe boerenkool en stamppot boerenkool. Beide kan je goed invriezen, maar vragen om een iets andere aanpak:

Rauwe boerenkool invriezen
Als je rauwe boerenkool wilt invriezen, is het belangrijk om deze eerst kort te blancheren. Blancheren helpt om de kleur, smaak en textuur van de boerenkool te behouden tijdens het invriezen. Breng een pan met water aan de kook, dompel de boerenkool ongeveer 2 minuten onder en koel deze daarna snel af in een bak met ijswater. Laat de boerenkool goed uitlekken en droog deze af. Vervolgens kun je de boerenkool in luchtdichte vershoudbakjes bewaren. Rauw geblancheerde boerenkool blijft op deze manier tot 12 maanden goed en is ideaal voor later gebruik in stamppot of smoothies.

Stamppot boerenkool invriezen
Stamppot boerenkool invriezen is iets eenvoudiger. Laat de stamppot goed afkoelen voordat je deze in porties verdeelt. Bewaar de porties in luchtdichte vershoudbakjes. Stamppot boerenkool kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren zonder verlies van smaak. Wanneer je de boerenkool wilt eten, kun je het het beste rustig laten ontdooien in de koelkast en vervolgens opwarmen in een pan of magnetron.

ANDIJVIE INVRIEZEN

Ook andijvie kan je zowel rauw als in stamppot invriezen, maar beide vereisen wederom een iets andere aanpak:

Rauwe andijvie invriezen
Omdat andijvie van nature een vrij tere groente is, kan het invriezen de textuur beΓ―nvloeden. Wil je rauwe andijvie invriezen, dan is het aan te raden om deze eerst kort te blancheren. Hierdoor behoudt de andijvie zijn kleur en smaak beter. Blancheren doe je door de andijvie 1 tot 2 minuten in kokend water te dompelen en vervolgens direct in een bak ijswater af te koelen. Droog de andijvie goed af en bewaar deze in luchtdichte vershoudbakjes. Rauw geblancheerde andijvie kun je tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

Andijviestamppot invriezen
Bij het invriezen van andijviestamppot is het slim om de andijvie goed af te laten kolen voordat je de stamppot in porties verdeelt. Bewaar de porties in luchtdichte vershoudbakjes. Houd er wel rekening mee dat andijvie wat zachter kan worden na het invriezen, maar de smaak blijft lekker. De andijviestamppot kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren, en bij het ontdooien in de koelkast weer rustig opwarmen in een pan of magnetron.

Spekjes invriezen
De spekjes kun je gewoon samen met de andijviestamppot invriezen, maar als je liever knapperige spekjes wilt bij het opwarmen, kun je ze ook apart invriezen en vlak voor het serveren bakken. Zo geniet je na het ontdooien van een heerlijke andijviestamppot met krokante spekjes!

ZUURKOOL INVRIEZEN

Zuurkool is een ideale groente om in te vriezen, zowel in rauwe vorm als in een stamppot. Dankzij het fermentatieproces is zuurkool van nature al lang houdbaar, en invriezen verlengt de bewaartijd nog verder zonder kwaliteitsverlies. Hieronder lees je hoe je zuurkool het beste kunt invriezen, of je nu rauwe zuurkool of een complete zuurkoolstamppot wilt bewaren.

Rauwe zuurkool invriezen
Rauwe zuurkool kun je eenvoudig invriezen zonder dat je het eerst hoeft te blancheren. Verdeel de zuurkool in porties en bewaar deze in luchtdichte vershoudbakjes. Rauw blijft zuurkool tot wel 12 maanden goed in de vriezer. Bij het ontdooien kun je de zuurkool rechtstreeks gebruiken in je stamppot of een ander gerecht, zonder dat je eerst iets extra’s hoeft te doen.

Zuurkoolstamppot invriezen
Zuurkoolstamppot invriezen is net zo makkelijk. Laat de stamppot volledig afkoelen voordat je deze in porties verdeelt. Bewaar de stamppot in luchtdichte vershoudbakjes. Zuurkoolstamppot blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. Bij het ontdooien kun je de stamppot langzaam in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen in een pan of magnetron. Omdat zuurkool van zichzelf al stevig is, blijft de textuur na het invriezen vaak nog heel goed intact.

HUTSPOT INVRIEZEN

Hutspot is een klassieke stamppot die uitstekend geschikt is om in te vriezen. Of je nu een grote pan hebt gemaakt of een extra portie hebt voor later, hutspot kun je gemakkelijk invriezen zonder veel verlies van smaak of textuur. Zowel de wortelen, uien als aardappelen behouden na het invriezen hun smaak goed, al kan de structuur van de aardappelen iets veranderen.

Laat de hutspot eerst volledig afkoelen voordat je deze in porties verdeelt. Bewaar de porties in luchtdichte vershoudbakjes. Hutspot kun je tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Bij het ontdooien kun je het beste de hutspot langzaam in de koelkast laten ontdooien, zodat de structuur zo goed mogelijk behouden blijft. Na het ontdooien kun je de hutspot eenvoudig opwarmen in een pan of magnetron.

ROOKWORST, SPEKJES EN ANDER VLEES INVRIEZEN

Bij stamppotten zoals boerenkool, andijvie en hutspot hoort vaak een heerlijke rookworst of spekjes. Ook dit kan je prima invriezen!

Rookworst invriezen
Rookworst kun je prima invriezen, maar het is belangrijk om dit apart van de stamppot te doen. Zo behoudt de rookworst zijn smaak en structuur. De rookworst kun je tot wel 2 maanden in de vriezer bewaren. Wanneer je de stamppot ontdooit, kun je de rookworst simpelweg mee verwarmen of apart even opwarmen in heet water of de magnetron.

Spekjes invriezen
De spekjes kun je gewoon samen met de stamppot invriezen, maar als je liever knapperige spekjes wilt bij het opwarmen, kun je ze ook apart invriezen en vlak voor het serveren bakken. Zo geniet je na het ontdooien van een heerlijke stamppot met krokante spekjes!

Ander vlees invriezen
Voor ander vlees, zoals draadjesvlees of klapstuk, is het aan te raden om het apart van de stamppot in te vriezen. Bewaar het in een luchtdicht vershoudbakje en gebruik het binnen 2 tot 3 maanden. Bij het ontdooien kun je het vlees eenvoudig opwarmen in de jus of saus waarin je het hebt bereid.

TIP: VERGEET NIET TE LABELEN!

Of je nu stamppot, rauwe groenten of vlees in de koelkast of vriezer bewaart, het is altijd een goed idee om een etiket met de datum op het vershoudbakje te plakken. Dit helpt je niet alleen om bij te houden hoe lang het voedsel al bewaard wordt, maar voorkomt ook dat je vergeten ingrediΓ«nten uit de achterste hoeken van je koelkast of vriezer moet vissen. Met een duidelijk label weet je precies wanneer je de stamppot of andere ingrediΓ«nten hebt bereid of ingevroren. Zo haal je het meeste uit je kookinspanningen en minimaliseer je voedselverspilling!

LOCKNLOCK VERSHOUDBAKJES

Op zoek naar vershoudbakjes om je stamppot in te bewaren? De vershoudbakjes van LocknLock zijn de perfecte oplossing! Dankzij de ideale afsluiting zijn de bakjes luchtdicht, zodat je eten dagen langer vers blijft. Ze zijn BPA-vrij, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen in je voedsel. Bovendien zijn ze geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron, waardoor je ze gemakkelijk kunt gebruiken voor het bewaren en opwarmen van je stamppot. Ideaal dus om je heerlijke gerechten in te bewaren en optimaal van te genieten!