restjes-zuivel
Besparen/restjes, Bewaren, Tips & inspiratie

Melk, yoghurt en vla bewaren: zo doe je dat!

Zuivel staat verreweg op nummer 1 op het gebied van het verspillen van eten. In een heel mensenleven gooien we 992 kilo zuivel weg. 10 tot 15 procent van alle zuivel die we kopen verdwijnt in de vuilnisbak. Zonde toch? Wij geven een aantal tips en recepten om te voorkomen dat je restjes zuivel weg moet gooien!

HOE KUN JE ZUIVEL HET BESTE BEWAREN?

Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4°C, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.

Geopende melk is in de koelkast nog ongeveer 3 dagen houdbaar. Als de Tenminste Houdbaar Tot-datum verstreken is, houdt dit niet meteen in dat de melk weggegooid moet worden. Gebruik op dat moment je zintuigen en bepaal door middel van ruiken en proeven of de melk nog goed is. Zodra de melk zuur ruikt of proeft en er klonten in zitten is het uiteraard niet meer goed.

WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES ZUIVEL?

Heb je restjes melk of yoghurt over maar is het te weinig voor een vol glas of kommetje? Maak dan gebruik van deze tips om de restjes toch niet weg te hoeven gooien!

  1. Smoothie
    Een smoothie maken kan met zowel melk als yoghurt! Blend het samen met wat fruit tot een glad mengsel en je kunt dankzij de restjes melk of yoghurt genieten van een heerlijke smoothie. Doe de smoothie in een smoothiebeker en je kunt hem ook nog eens meenemen voor onderweg!
  2. Wentelteefjes
    Een restje melk is ideaal voor wentelteefjes. Bovendien ben je dan helemaal goed bezig door ook oud brood op te maken! (Voor meer tips met oud brood, klik hier!) Mix de melk met een ei, suiker en kaneel, laat het brood in het mengsel weken en bak het brood goudbruin in een pan.
  3. Yoghurtijsjes
    Als variatie op de smoothie kan je van restjes Griekse yoghurt ook een lekker ijsje maken! Meng de yoghurt weer samen met wat fruit, stop ze in de vriezer en je hebt op een hele makkelijk manier eigen ijsjes gemaakt.
  4. Dipsaus
    Maak van restjes yoghurt een lekkere dipsaus! Meng de yoghurt met wat pesto en je hebt een lekkere chips dip. Of meng de yoghurt met wat mayonaise, bieslook, peterselie en citroensap. Breng op smaak met wat zout en peper en je hebt een heerlijk dipsaus om bijvoorbeeld stukjes komkommer of worteltjes in te dippen. Doe de dipsaus in een klein vershoudbakje, wat groente in een ander bakje en je hebt een lekkere snack voor op werk of school!
  5. Tzatziki
    Rasp een halve komkommer en meng dit samen met een beetje yoghurt, teentje knoflook en een beetje olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout en je hebt een heerlijke tzatziki. Lekker voor bij een Griekse maaltijd of bij de borrel met een stokbroodje!

Haal alles eruit wat erin zit!
Hopelijk hebben we je kunnen inspireren om restjes zuivel niet zomaar weg te gooien maar er nog iets van te maken! Tot slot nog dé manier om een pak yoghurt echt helemaal leeg te maken: vouw de zijkanten van het pak naar binnen en maak het pak plat. Begin vervolgens onderaan het pak om te rollen en duw op die manier alles eruit. Tot slot kun je met een theelepel het laatste beetje uit de opening halen.

LOCK&LOCK VERSHOUDBAKJES

Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron. Ideaal dus om leftovers in te bewaren, meer overzicht in je koelkast te creëren of je lunch in mee te nemen!

 

Volg ons

Instagram

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Menu