Zuivel bewaren

Melk, yoghurt en vla bewaren: zo doe je dat!

Zuivel staat verreweg op nummer 1 op het gebied van het verspillen van eten. In een heel mensenleven gooien we 992 kilo zuivel weg. 10 tot 15 procent van alle zuivel die we kopen verdwijnt in de vuilnisbak. Zonde toch? Wij geven een aantal tips en recepten om te voorkomen dat je restjes zuivel weg moet gooien!

HOE KUN JE ZUIVEL HET BESTE BEWAREN?

Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ΒΊC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.

Geopende melk is in de koelkast nog ongeveer 3 dagen houdbaar. Als de Tenminste Houdbaar Tot-datum verstreken is, houdt dit niet meteen in dat de melk weggegooid moet worden. Gebruik op dat moment je zintuigen en bepaal door middel van ruiken en proeven of de melk nog goed is. Zodra de melk zuur ruikt of proeft en er klonten in zitten is het uiteraard niet meer goed.

WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES ZUIVEL?

Heb je restjes melk of yoghurt over maar is het te weinig voor een vol glas of kommetje? Maak dan gebruik van deze tips om de restjes toch niet weg te hoeven gooien!

  1. Smoothie
    Een smoothie maken kan met zowel melk als yoghurt! Blend het samen met wat fruit tot een glas mengsel en je kunt dankzij de restjes melk of yoghurt genieten van een heerlijke smoothie. Doe de smoothie in een smoothiebeker en je kunt hem ook nog eens meenemen voor onderweg!
  2. Wentelteefjes
    Een restje melk is ideaal voor wentelteefjes. Bovendien ben je dan helemaal goed bezig door ook oud brood op te maken. Mix de melk met een ei, suiker en kaneel. Laat het brood in het mengsel weken en bak het brood goudbruin in een pan.
  3. Yoghurtijsjes
    Als variatie op de smoothie kan je van restjes Griekse yoghurt ook een lekker ijsje maken! Meng de yoghurt weer samen met wat fruit, stop in de ze vriezer en je hebt op een hele makkelijk manier eigen ijsjes gemaakt.
  4. Dipsaus
    Maak van restjes yoghurt een lekkere dipsaus. Meng de yoghurt met wat pesto en je hebt een lekkere chips dip. Of meng de yoghurt met wat mayonaise, bieslook, peterselie en citroensap. Breng op smaak met wat zout en peper en je hebt een heerlijke dipsaus om bijvoorbeeld stukjes komkommer of wortel in te dippen. Doe de dipsaus in een klein vershoudbakje, wat groente in een ander bakje en je hebt een lekkere snack voor op werk of school!
  5. Tzatziki
    Rasp een halve komkommer en meng dit samen met een beetje yoghurt, teentje knoflook en een beetje olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout en je hebt een heerlijke tzatziki. Lekker voor bij een Griekse maaltijd of bij de borrel met een stokbroodje! Maak het klaar in een luchtdicht vershoudbakje, zodat je het langer kan bewaren!

HAAL ALLES ERUIT WAT ERIN ZIT!

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren om restjes zuivel niet zomaar weg te gooien maar er nog iets van te maken! Tot slot nog dΓ© manier om een pak yoghurt echt helemaal leeg te maken: vouw de zijkanten van het pak naar binnen en maak het pak plat. Begin vervolgens onderaan het pak om te rollen en duw op die manier alles eruit. Tot slot kun je met een theelepel het laatste beetje uit de opening halen.

LOCK&LOCK VERSHOUDBAKJES

Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron. Ideaal dus om leftovers in te bewaren, meer overzicht in je koelkast te creΓ«eren of je lunch in mee te nemen.

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

πŸ’‘ Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

πŸ’‘Asperge liefhebbers opgeletπŸ’‘

Het aspergeseizoen is weer begonnen! πŸŽ‰ Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

πŸ‘‰ Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

πŸ‘‰ Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

πŸ‘‰ Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!πŸ§€ Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.πŸ€” Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

πŸ§‘β€πŸŒΎ Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

πŸ‘‰ Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!πŸ§€βœ¨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...