LocknLock verkoopt deΒ BPA vrije waterfles. BPA, de afkorting van Bisfenol A, wordt gebruikt om plastic hard te maken en is een steeds meer besproken onderwerp in Nederland. Om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van BPA gaan we in dit blog dieper in op wat BPA precies is, waar het in zit en wat de gevolgen zijn van het overmatig binnenkrijgen van deze chemische stof. Maandag 8 februari 2016 heeft het televisieprogramma Radar wederom een uitzending gewijd aan waarom het kopen van BPA vrije producten toch echt een betereΒ keuze is.
BPA: waar zit dat eigenlijk allemaal in?
Radar heeft in 2012 al eens een uitzending gewijd aan de gevolgen van BPA en hierin kwam een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat BPA in de urine
Radar heeft in 2012 al eens een uitzending gewijd aan de gevolgen van BPA en hierin kwam een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat BPA in de urine van 99% van de Nederlandse bevolking zit. Dat is ook niet zo gek, want Bisfenol A is onzichtbaar en zit in enorm veel dingen die wij dagelijks gebruiken. Zo zit BPA in materialen die in ziekenhuizen of bij de tandarts worden gebruikt, in schoonheidsproducten, in papier (denk aan kassabonnen) en in ooglenzen. Daarnaast zit BPA aan de binnenkant van verpakkingsproducten van voedingsmiddelen (voornamelijk in epoxyhars: de beschermlaag van doppen en blikken), waarbij het vaak vanuit het verpakkingsmateriaal in ons voedsel lekt. En wat dacht je van polycarbonaat: hard plastic waarvan bekers, broodtrommels en waterflessen worden gemaakt? Barst van de BPA! Terwijl het ook anders kan, zoals de BPA-vrije waterfles van Lock&Lock. En dat is niet zomaar een idee: de gevolgen van drinken met flessen die wΓ©l BPA bevatten kunnen erg groot zijnβ¦
BPA: wat zijn de gevolgen?
Bisfenol-A is een vrouwelijk hormoon. Een teveel van dit vrouwelijke hormoon zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding verstoord raakt. De reactie die plaatsvindt bij een overmaat aan BPA betreft dan ook verschillende groei- en leerprocessen, die bij dierentesten merkbaar zijn tot in de vierde generatie. Wist jij dat BPA vroeger, voordat men het in plastic verwerkte, vooral gebruikt werd om de groei van vee te bevorderen?
De gevolgen van een overmaat aan BPA bij mensen zijn onder andere concentratieproblemen, zenuwachtigheid en allerlei andere gedragsafwijkingen. Toch zijn fabrikanten niet verplicht om de eventuele aanwezigheid van Bisfenol-A op de verpakking te zetten, waardoor je vaak niet eens weet Γ³f het wel in de producten zit die je aanschaft. De ernst van de gevolgen van BPA voor de gezondheid moge duidelijk zijn. Niet gek dus dat:
- de Wereld Gezondheids Organisatie enkele jaren geleden een rapport heeft uitgebracht waarin hormoon bedreigende stoffen als mondiale bedreiging voor de volksgezondheid worden bestempeld;
- er sinds 2011 een Europees verbod is op BPA in babyflesjes;
- de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA de norm voor wat je maximaal aan BPA mag binnenkrijgen vorig jaar verlaagd heeft van 50 naar 4 microgram;
- in Frankrijk BPA sinds 2015 verboden is in al het verpakkingsmateriaal;
- het Europese Hof van justitie onlangs oordeelde dat de Europese commissie maatregelen tegen BPA moet gaan nemen.
De reden dat BPA in Nederland nog niet verboden is, is omdat Nederland wacht totdat het (eindelijk) door de EU wordt verboden. Dit hoeft natuurlijk niet te beteken dat jΓj nog BPA binnen hoeft te krijgen. Kies daarom voor de BPA vrije waterflesΒ of een van de andere BPA-vrije producten uit het Lock&Lock assortiment! LocknLock producten zijn altijd vrij van deze hormoon verstorende stof en daarom geheel veilig voor zowel kind als volwassene.
BPA in de media
Zoals aangegeven besteedde radar afgelopen februari aandacht aan de gevolgen van BPA in de dagelijkse producten en zijn ze hier in 2012 ook kort op ingegaan. Tijdens deze uitzending werden er veelgebruikte Nederlandse producten getest op de aanwezigheid van Bisfenol-A. Tot grote verbazing werd er in 4 op 5 goederen Bisfenol-A aangetroffen! Heb je de uitzending gemist en wil je het graag terugkijken? Kijk op http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/08-02-2016/ om de aflevering van 8 februari 2016 terug te zien.
Conclusie
Het wordt steeds duidelijker dat BPA een risico vormt voor de gezondheid. Het is dan ook aan te raden om producten te kiezen die BPA vrij zijn. Helaas heb je niet op alles invloed. Je kunt er immers niet voor zorgen dat de kassabonnen geen BPA meer bevatten. Wat je wel kan doen is zorgen dat jeΒ vershouddozenΒ enΒ waterflessenΒ vrij zijn van deze chemische stof. Ga voor de BPA vrije waterfles en vershouddozen van LocknLock en maak de stap naar een gezonder leven!