Mealprep recept | Gravad Lachs

Gravad Lachs is een ideaal voorgerecht om te meal preppen voor kerst. Je moet het een aantal dagen van tevoren maken, dus heb je erop de dag zelf weinig omkijken naar en kun je lekker genieten van je gezelschap. Bekijk het heerlijke recept van Gravad Lachs (ook wel ‘begraven zalm’) van kok Sil Peppelenbosch.

MEALPREP RECEPT GRAVAD LACHS

4 personen

IngrediΓ«nten:

Voor de gravad lachs:

  • 400 g zalmmoot zonder vet
  • 1 bosje verse dille
  • 50 g bruine suiker
  • 1 tl verse peper
  • citroensap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 25 ml whisky (kan ook zonder)
  • 1 el zout
  • 1 el mosterd
gravad-lachs

Voor de zoetzure venkel:

  • 1 el kerriepoeder
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 bol venkel
  • 50 gr bruine suiker
  • 100 ml water

Voor de toast:

  • Halfje zuurdesembrood, gesneden
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Voor de dressing:

  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 100 ml olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • rucola en zeekraal (ter garnering)

MEALPREPPEN:

Voor de gravad lachs:

  1. Verwijder eventuele graatjes uit de zalm.
  2. Meng de rest van de ingrediΓ«nten voor de marinade met de staafmixer en snijd de dille fijn. Bewaar een handje dille voor de dressing.
  3. Schenk eerst een laagje marinade in een vershoudbakje, dan de zalm en daarop weer marinade.

Voor de venkel:

  1. Snijd de venkel in de lengte in dunne plakjes en bewaar in een vershoudbakje.
  2. Doe de witte wijnazijn, kerriepoeder, suiker en water op de venkel en zorg dat die goed onder het vocht staat.

Voor de toast:

  1. Leg de boterhammen naast elkaar op een bakplaat, bestrijk met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  2. Bak ze 6 tot 8 minuten op 180Β°C in de oven, draai ze regelmatig om. Laat afkoelen en bewaar ze in een vershouddoos.

Voor de dressing:

  1. Meng de mosterd, honing en azijn en schenk de olie erbij terwijl je met een garde klopt.
  2. Doe de fijngesneden dille erdoor en bewaar in een vershoudbakje.

BEWAREN:

Bewaar de zalm, venkel en dressing in de vershoudbakjes in de koelkast. Op deze manier kan je het een aantal dagen bewaren en kunnen de smaken goed intrekken.

BEREIDEN:

Dit feestelijke voorgerecht is nu supersnel klaar, alleen nog dit:

  1. Snijd de zalm in dunne plakken.
  2. Leg 2 plakken toast op een bord.
  3. Leg hier een beetje rucola, zeekraal en venkel op.
  4. Leg hier de zalm op en leper er 2 eetlepels dressing over.

LOCK&LOCK VERSHOUDBAKJES

Voor het mealpreppen heb je een voorraad goede, luchtdichte vershoudbakjes nodig. DeΒ vershoudbakjes van LOCK&LOCKΒ zijn luchtdicht waardoor de inhoud echt langer vers blijft! Wel zo handig als je gaat mealpreppen. Bovendien lekken ze niet zodat je de bakjes ook op de zijkant kunt zetten, mocht je even geen plaats meer hebben in je koelkast. En de bakjes zijn geschikt voor in de magnetron, diepvries en vaatwasser!Β 

Instagram

Wist je dat de schillen van witte asperges heel geschikt zijn om een lekkere aspergesoep of -saus mee te maken? Gooi ze dus niet weg!

πŸ’‘ Bewaar de schillen in een vershoudbakje in de koelkast (1 tot 2 dagen) of vries ze in en maak er wanneer het jou uitkomt een lekkere soep of saus van. Zo hoef je geen enkel stukje van die heerlijke asperges te verspillen!✨

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #samentegenverspilling #weggooieniszonde #duurzaam #duurzaamheid #duurzaameten #toogoodtogonl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #gezondenlekker #nofoodwaste #zerowaste #wastewarrior #eatsmarter #helpinghand
...

πŸ’‘Asperge liefhebbers opgeletπŸ’‘

Het aspergeseizoen is weer begonnen! πŸŽ‰ Witte en groene asperges liggen weer vers in de schappen dus tijd om te genieten van deze heerlijke lentegroente. Maar wat als je iets te enthousiast bent geweest en een paar asperges overhoudt?

πŸ‘‰ Witte asperges (ongeschild) kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek zodra je thuiskomt en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

πŸ‘‰ Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast. Dan blijven ze ook 2 tot 3 dagen goed.

πŸ‘‰ Ook gekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Bewaar ze in het kookvocht in een vershoudbakje, op die manier blijven ze nog 1 dag goed.

Meer tips voor het bewaren van asperges vind je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locknlock #locklocknl #asperges #aspergeseizoen #witteasperges #groeneasperges #watetenwevandaag #lekker #genieten #bewaren #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaam #duurzaamheid #toogoodtogo #asparagus #asparagusseason #whiteasparagus #greenasparagus #nofoodwaste #helpinghand #eatsmarter
...

Op en top Nederlands: kaas!πŸ§€ Lekkere plakjes voor op brood of blokjes bij de borrel. Zo`n stuk kaas is heerlijk, maar het op de juiste manier bewaren kan wel eens lastig zijn.πŸ€” Geen zorgen, wij geven je tips over hoe je kaas het beste kan bewaren:

πŸ§‘β€πŸŒΎ Bewaar de kaas in vetvrij kaaspapier.
Koop je kaas bij de boer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

πŸ‘‰ Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos.
In onze kaasdoos kan je de kaas luchtdicht bewaren. Door de perfecte sluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.

❄ Bewaar in de groentelade van je koelkast
Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.

⏱ Harde kaas (zoals Edammer) blijft na openen ongeveer 4 weken goed. Van half harde kaas (zoals Goudse kaas) is de houdbaarheid na het aansnijden nog ongeveer 2 weken.

Geniet van kaas op z`n best!πŸ§€βœ¨ Meer tips voor het bewaren van kaas? Die lees je via de link in bio!

.
.
.
.
.

#locklocknl #locknlock #kaas #lekker #genieten #bewaren #lunchen #ontbijt #ontbijtje #watetenwevandaag #eetsmakelijk #samentegenvoedselverspilling #verspillingsvrij #tegenvoedselverspilling #duurzaamheid #duurzaam #toogoodtogo #cheeselovers #goudacheese #nofoodwaste
...